Schaar en föhn verruild voor een machinegeweer

Wie: Shilan Hamid

Leeftijd: 25

Wat: kapster, Peshmerga in opleiding

Waar: ‘Jinek’, 14 januari

Het valt te hopen voor Eva Jinek dat ze niet te veel acht slaat op alle ongefundeerde kritiek op internet. Ik moest wel erg lachen om de imitatie door Annick Boer in het satirische programma Cojones (VARA), in een rapbattle met Humberto Tan (Thomas van Luyn).

Intussen doet de talkshow Jinek (KRO-NCRV) vrij geruisloos een paar dingen heel goed. Dat zit hem in de mix van eigenwijze persoonlijkheid en dossierkennis, maar vooral in de keuze van de gasten. Die wijkt nogal af van het stramien van steeds dezelfde deskundigen. Jinek haalt controversiële columnisten en tot nu toe op tv onbekende gespecialiseerde journalisten voor het voetlicht. Ook zijn er meer vrouwen en gasten uit etnische minderheden aan het woord dan bij Pauw en zelfs in RTL Late Night, tot nu toe de koploper op dat gebied.

Een van de verrassendste vondsten was Shilan Hamid en haar familie. De kapster van Koerdische afkomst uit Almere had vrij onverwacht haar schaar en föhn verruild voor een kalasjnikov en wordt nu aan het front in Irak opgeleid tot Peshmerga. Zus Silav, broer River en hartsvriendin Raivin Adnan zaten bij Eva op de bank, en probeerden daar met omtrekkende bewegingen de vraag te ontwijken of ze zelf ook plannen hadden in die richting. Trots en bewondering, maar ook bezorgdheid waren zichtbaar.

Even eerder had Jinek via Skype een interview met de strijdster zelf opgenomen. Die had een heel laconieke toon en zei zich de meeste zorgen te maken over de kans in handen te vallen van IS voordat ze een einde aan haar leven zou hebben kunnen maken.

De Koerden zijn onze vrienden en ze vechten daar ook voor het westen als geheel, zo wordt vaak gesteld. Kritiek op eventuele oorlogsmisdaden aan Koerdische zijde is bijna een taboe, zoals verslaggever van Nieuwsuur Jan Eikelboom ontdekte na een reportage met een andere Nederlandse Koerd aan of net achter het front.

Dat alles neemt niet weg dat ook Shilan en de andere Koerden met een Nederlands paspoort als Peshmerga in vreemde krijgsdienst treden. Wat je zou willen weten is waarin hun motieven verschillen van die van Syriëgangers die aan de andere kant vechten. Of is het in beide gevallen een vlucht naar voren, van tweederangsburger naar oorlogsheroïek en zingeving?