Sabir K. mag (weer) niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten

Terreurverdachte Sabir K. mag niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten, heeft de rechter in Den Haag vandaag geoordeeld. Dat liet zijn advocaat André Seebregts aan persbureau ANP weten. Het is de tweede keer dat zijn uitlevering door de rechter wordt verboden.

De advocaat van Sabir K., André Seebregts, in 2013 bij de rechtbank in Den Haag.
De advocaat van Sabir K., André Seebregts, in 2013 bij de rechtbank in Den Haag. Foto ANP/ Robin Utrecht

Terreurverdachte Sabir K. mag niet uitgeleverd worden aan de Verenigde Staten, heeft de rechter in Den Haag vandaag geoordeeld. Het is de tweede keer dat zijn uitlevering door de rechter wordt verboden.

De VS willen dat K. wordt uitgeleverd, omdat hij banden zou hebben met terreurbeweging Al-Qaeda. Hij zou in 2010 een zelfmoordaanslag op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan hebben beraamd. K. werd in 2011 vanuit Pakistan naar Nederland uitgezet.

Seebregts wilde dat de rechter de uitlevering zou verbieden, omdat de rol die de Amerikaanse geheime dienst CIA heeft gespeeld bij de aanhouding en marteling van K. in Pakistan nog niet opgehelderd is. Dat was de rechter het met hem eens.

Seebregts zei eerder deze maand in een interview met NU.nl al dat hij van de rechter de toezegging had gekregen dat K. een “zeer waarschijnlijk” hoger beroep in Nederland zou mogen afwachten.

Wat er tot nu toe gebeurde

Over de uitlevering van K. is veel te doen. In juli 2013 oordeelde het gerechtshof dat hij niet uitgeleverd mocht worden. De Nederlandse staat had te weinig gedaan om er zeker van te zijn dat de Verenigde Staten niets te maken hadden met de foltering van K. in Pakistan. De staat wilde niet meewerken aan het onderzoek, dus bleef daar onzekerheid over. De staat ging vervolgens in augustus in cassatie, de Hoge Raad oordeelde in juli vorig jaar dat de beslissing van het hof destijds terecht was.

In november werd K. echter weer aangehouden om te worden uitgeleverd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie weersprak een maand daarvoor dat de VS betrokken zijn geweest bij de aanhouding van K. in Pakistan. Minister Opstelten (Justitie, VVD) oordeelde dat daarmee de belemmering die uitlevering in de weg stond was weggenomen. Opstelten had de uitlevering eerder al goedgekeurd, onder voorwaarde dat K. in de VS behandeling zou kunnen krijgen voor posttraumatische stressstoornis.