Robin Haase start tennisseizoen dramatisch slecht

Robin Haase werd eerder vandaag in de eerste ronde van het eerste grandslam-toernooi van het seizoen kansloos uitgeschakeld.

Het was een waardeloze Oceanië-trip voor Robin Haase. Ziek, zwak en misselijk speelde de tennisser zijn games, afgelopen nacht in de hitte van Melbourne. De aangeslagen Nederlander verloor in de eerste ronde van de Australian Open kansloos van de als achttiende geplaatste Fransman Gilles Simon: 6-1, 6-3 en 6-4.

De 27-jarige Hagenaar was een kleine twee weken geleden ziek geworden: koorts. Een ongelukkig moment, in de voorbereiding op het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Vorige week gaf hij op in de kwalificatie voor het tennistoernooi in Auckland in Nieuw-Zeeland. „Ik lag kletsnat in mijn bed en had zelfs gehallucineerd”, zei hij.

Afgelopen nacht was hij nog niet hersteld. Haase kampte op showcourt 2 – een knusse baan in de schaduw van de grote stadions op Melbourne Park – duidelijk nog met de naweeën. „Ik ben nog lang niet fit”, zei hij tegen de De Telegraaf. „Maar ‘gevoel’ is iets wat je per dag kunt hebben. En vandaag had ik dat absoluut niet.” Gevolg: voor het vierde jaar op rij uitgeschakeld in de eerste ronde van de Australian Open.

Perfectionist Haase – per jaar geeft hij 250.000 euro uit aan coaching, medici en trainingen, zei hij onlangs in het AD – ploetert zich door de eerste weken van het seizoen. Begin januari pijnlijk verlies in de eerste ronde in het Indiase Chennai tegen de Kroatische laagvlier Borna Coric. Daarna de opgave in Auckland. En nu de afstraffing tegen Simon.

Haase noemde het een „verschrikkelijke trip”. „Veel erger kan het niet. Dit is absoluut niet wat je je van het begin van het seizoen voorstelt. Er waren ook nog andere dingen. Drie dagen voordat ik naar Australië vertrok, zegde de fysiotherapeut af.” Die zou eigenlijk de eerste drie maanden van het seizoen meereizen met de beste Nederlandse tennisser.

Het dramatische begin van het seizoen is een zware tegenvaller voor Haase. De inzinking volgt op een al even teleurstellend tennisjaar 2014. Daarin zakte hij op de wereldranglijst van plaats 44 naar 83, wat ook zijn huidige ranking is. Twee halve finales in het Zwitserse Gstaad en Boekarest in Roemenië, dat waren de schaarse hoogtepunten in 2014.

2015 moet het jaar van zijn herstel worden. Hij werkt sinds kort samen met een nieuwe coach, de onbekende Rotterdammer Mark de Jong (27), die het niet redde als proftennisser. De samenwerking met zijn Spaanse coach Marcos Gorriz werd vorig jaar april beëindigd.

Haase speelt nog in de dubbel in Melbourne. Daarna wacht het ABN Amro-toernooi in Rotterdam, van 9 tot en met 15 februari. Haase kreeg een wildcard.

Richel Hogenkamp werd vannacht ook uitgeschakeld. Zij kon niet stunten tegen de als vierde geplaatste Tsjechische Petra Kvitová (6-1 en 6-4). Kiki Bertens is de laatste Nederlandse deelnemer in het enkelspel. Zij speelt komende nacht in de tweede ronde tegen de als zevende geplaatste Canadese Eugenie Bouchard.