Radargegevens tonen te snelle stijging toestel AirAsia

Indonesische reddingswerkers dragen een stoel van het verongelukte AirAsia-toestel, vlucht QZ8501.
Indonesische reddingswerkers dragen een stoel van het verongelukte AirAsia-toestel, vlucht QZ8501. Foto EPA

Het toestel van AirAsia steeg veel te snel voordat het neerstortte in de Javazee. Door de snelle stijging ging het vliegtuig “overtrekken”. Dat zegt de Indonesische minister van Transport, Ignasius Jonan, op basis van radargegevens. Jonan:

“In de laatste minuten van de vlucht klom het vliegtuig met een snelheid die hoger dan normaal was. Daarna verloor het vliegtuig zijn liftkracht.”

162 mensen overleden

Het toestel was vertrokken vanuit de stad Surabaya in Indonesië en was op weg naar Singapore, toen het crashte. Alle 162 mensen aan boord kwamen om het leven. De Airbus A320 verloor bijna halverwege de vlucht het contact met de luchtverkeersleiding. Tot nu toe zijn 48 lichamen uit de Javazee gehaald. Ook het staartstuk van het toestel is geborgen. Op 12 januari werd de eerste van de twee zwarte dozen uit het water gehaald, een dag later de tweede.

De Indonesische reddingswerkers zijn nog altijd op zoek naar delen van het toestel. Door slecht weer in het gebied boven de Javazee wordt het reddingswerk afgelopen weken continu belemmerd. Hevige regen, flinke onweersbuien en hoge golven belemmeren het zicht en zorgden ervoor dat helikopters en duikers niet altijd konden uitrukken.