Oplaaien geweld Donbas onderstreept internationale onmacht en onwil

In de weer opgelaaide oorlog worden ook woonhuizen in de wijk Vorosjilov in het centrum van Donetsk door Oekraïens artillerievuur getroffen.
In de weer opgelaaide oorlog worden ook woonhuizen in de wijk Vorosjilov in het centrum van Donetsk door Oekraïens artillerievuur getroffen. Foto AP

Niemand is tot nu toe in staat de oplevende oorlog in de Donbas te stuiten. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar over en weer van fatale militaire escalatie.

Woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin zei vanmorgen dat de kans op een vredesberaad door de nieuwe mobilisatie in Oekraïne op korte termijn verkeken is. Een top van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk is nu „onwaarschijnlijk”, aldus de woordvoerder van Poetin.

Volgens de Oekraïense regering zijn het juist Russische militairen die weer in groteren getale bij de gevechten in de Donbas betrokken zijn. Vanmorgen maakte een Oekraïense ‘partizanengroep’ in Donetsk bekend dat die een Russische eenheid in een hinderlaag had gelokt en de Russische generaal-majoor Pjotr Pavlov heeft gedood.

Terwijl de pro-Russische rebellen en de Oekraïense strijdkrachten ook een steeds verbetener gevecht leveren op het intussen totaal verwoeste vliegveld Sergej Prokofjev van Donetsk, is de Contactgroep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa zelfs niet in staat om maar een begin te maken met nieuwe bestandsbesprekingen in Minsk.

Al vijf dagen slaagt de Contactgroep er niet in om het eens te worden over een voorbereidend beraad in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Twistpunten blijven de frontlijnen, de posities van het zware geschut en de voorwaarden voor de gevangenenruil. Gisteren liet de minister van Buitenlandse Zaken van Wit-Rusland weten dat het onzeker was of de Contactgroep vandaag wel bijeen zou komen. Vorige week werden aankondigingen voor zo’n vooroverleg op de valreep ook steeds ingetrokken.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken, gisteren in Brussel bijeen, bekritiseren Moskou. „De relatie met Rusland kan alleen veranderen als gemaakte afspraken worden nagekomen, maar de gebeurtenissen op de grond wijzen de andere kant op”, zei buitenlandcoördinator Mogherini. In maart praat de EU voor het eerst over de verlenging van sancties. Mogherini zei dat het Europese sanctiebeleid „waarschijnlijk niet gaat veranderen”.