Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM blijft bij eis 5 jaar cel voor 84-jarige die zijn echtgenote wurgde

Henk K. en zijn advocaat Wim Anker in de rechtszaal afgelopen zomer. Toen kreeg K. 1,5 jaar cel opgelegd. Het OM eist in hoger beroep nu opnieuw 5 jaar cel.
Henk K. en zijn advocaat Wim Anker in de rechtszaal afgelopen zomer. Toen kreeg K. 1,5 jaar cel opgelegd. Het OM eist in hoger beroep nu opnieuw 5 jaar cel. Illustratie ANP / Aloys Oosterwijk

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw vijf jaar cel geëist tegen de 84-jarige Henk K., die zijn 86-jarige echtgenote wurgde. Dat bleek vandaag tijdens de eerste zittingsdag van het hoger beroep.

K. werd afgelopen zomer door de rechtbank in Utrecht tot anderhalf jaar onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld vanwege doodslag door verwurging. Zowel K. als het OM ging tegen de uitspraak in beroep.

Volgens de advocaat van K., Wim Anker, had zijn cliënt impulsief en in een opwelling gehandeld. Hij zou wel een straf verdienen, maar niet de straf die de rechter had opgelegd. De echtgenote leed aan parkinson, alzheimer en astma. K. verzorgde haar en wilde haar uit haar lijden verlossen, aldus Anker.

Het OM ging in hoger beroep omdat er sprake zou zijn geweest van moord met voorbedachten rade. De advocaat-generaal tijdens de zitting:

“Het besluit dat alleen de dood van zijn vrouw een oplossing bood voor alle problemen was vastomlijnd. Na afloop van de verwurging restte alleen de vaststelling dat het goed was dat ze was overleden. Hij had zijn doel bereikt. De voorbedachte raad kan dan ook worden bewezen.”

De uitspraak volgt op 3 februari.

Lees een uitgebreide reconstructie van de zaak in NRC Handelsblad: Hij had al gezegd dat hij haar zou wurgen (€).