Of komt hij terug?

Intern gaat Google wel verder met het ontwikkelen van Google Glass

Het voortijdig beëindigen van het Glass-programma voor particulieren betekent imagoschade voor Google. Maar de droom van Google Glass is niet voorbij.

Allereerst gaat Google door met het verkopen van de bril aan bedrijven. Professionele toepassingen, bijvoorbeeld voor artsen, de brandweer en de politie, lijken vooralsnog wel veelbelovend. De bezwaren tegen Glass bij particuliere gebruikers, spelen minder bij professionele toepassingen. Als een chirurg met behulp van een slimme bril sneller een operatie kan afronden, gaat niemand zeuren over privacy of dat hij er stom uitziet.

Daarnaast gaat Google intern verder met de ontwikkeling van Glass – ook voor particulieren. Glass wordt verplaatst van het semigeheime onderzoekslab GoogleX naar een eigen divisie, onder leiding van Tony Fadell. De aanstelling van Fadell is veelzeggend. Hij is topman van het vorig jaar door Google overgenomen Nest Labs, dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen van slimme huishoudelijke apparaten. Daarvoor werkte hij zeven jaar bij Apple, waar hij verantwoordelijk was voor het ontwerp van de iPod.

Als voormalig topontwerper van Apple zal Fadell waarschijnlijk een heel andere benadering hanteren in het ontwikkelen van Google Glass. Waar de strategie van Google was om in een vroeg stadium met de bril naar buiten te treden, zal hij waarschijnlijk de bril achter gesloten deuren ontwikkelen tot het product tot in de kleinste details is uitgedacht – net zoals wijlen Apple-topman Steve Jobs eerder met veel succes de iPod en iPhone introduceerde.

Die nieuwe aanpak wordt bevestigd door de directeur van het Glass-programma, Ivy Ross. Tegenover The Wall Street Journal verklaarde zij dat later dit jaar wellicht een volgende versie van Google Glass uitkomt, maar pas wanneer zij en Fadell ervan overtuigd zijn dat de bril echt af is. „Er is geen reden om alles opnieuw zomaar op straat te gooien”, aldus Ross. „Het is tijd om een stap terug te doen.”

Tot slot zijn inmiddels ook andere ontwikkelaars bezig met slimme brillen. Zo werkt een Chinees bedrijf aan ‘Cool Glass’, een slimme bril die vrijwel identiek is aan Google Glass, maar veel goedkoper. En verschillende partijen – waaronder Google – werken aan de veel minder opvallende slimme contactlens.