Nederlandse luchtaanval op rebellen in Mali

Nederlandse helikopters stijgen op van het vliegveld van Gao na een eerdere luchtaanval op rebellen in Mali, vorig jaar.
Nederlandse helikopters stijgen op van het vliegveld van Gao na een eerdere luchtaanval op rebellen in Mali, vorig jaar. ANP / Evert-Jan Daniëls

Nederlandse Apache-helikopters hebben een luchtaanval uitgevoerd op rebellen in Mali. Zij reageerden op beschietingen van MNLA-opstandelingen op blauwhelmen. Dat liet de VN-missie in Mali (Minusma) vandaag weten.

De aanval was in lijn met het mandaat dat de vredesmacht heeft gekregen van de VN, aldus Minusma. Blauwhelmen mogen geweld gebruiken om burgers en personeel te beschermen. Er werden eerst waarschuwingsschoten gelost op het voertuig van waaruit de blauwhelmen bestookt werden, maar hier werd niet op gereageerd. Daarop werd het voertuig uitgeschakeld.

De MNLA is een organisatie die een deel van Mali onafhankelijk wil maken. De beweging rukte op richting Tabankort, waar een contingent van de VN-vredesmacht Minusma gelegerd is. Ook zitten er strijders van een rivaliserende militie. De MNLA liet na de aanval weten direct de samenwerking met Minusma op te zeggen.

Tabankort, in het noorden van Mali.

Eerder vandaag sprak een woordvoerder al van schermutselingen bij Tabankort. In de laatste maanden is het geweld in de regio steeds verder toegenomen en worden ook VN-konvooien geregeld aangevallen.