Nederlander eet meer zout dan arts adviseert, maar dat is niet erg

Het advies om maximaal zes gram zout per dag te eten lijkt te streng. Iets meer is niet slecht, blijkt uit onderzoek.

Opnieuw wordt eraan getwijfeld of het écht schadelijk is om meer dan 6 gram zout te eten. Dat is het maximum dat in Nederland wordt aanbevolen. Ditmaal is het onderzoek onder zeventigjarigen. De hoeveelheid zout die ze dagelijks binnenkregen zei vrijwel niets over hun kans om binnen tien jaar dood te gaan. Of om een hartaanval of hartfalen te krijgen.

Nederlanders eten gemiddeld veel meer zout dan medici adviseren. Vrouwen krijgen dagelijks gemiddeld 7,5 gram zout binnen – mannen 9,9 gram. Dat Nederlandse gemiddelde zit voor 70-plussers in het veilige gebied, valt af te lezen uit de publicatie die gisteren online verscheen in JAMA Internal Medicine. In dat onderzoek is van bijna 2.650 mensen die aan het begin van de studie 70 tot 80 jaar waren, tien jaar lang bijgehouden wie er er hartziekten kreeg en wie er overleed.

Dit onderzoek sluit aan in een rij onderzoeken die twijfel zaaien over zoutadviezen. Vorig jaar verschenen twee zout- en gezondheidsonderzoeken die lieten zien dat schade bij hoge én bij lage zoutconcumptie ontstaat. De hoge schadelijke dosis ligt boven de 13 tot 16 gram. En schade vanwege te lage zoutconsumptie begint misschien al rond de zes gram die in Nederland het aanbevolen maximum is.

Er is grote behoefte aan goed onderzoek naar het gezondheidseffect van zout in de voeding, is steeds de conclusie. De oude zoutadviezen komen vooral uit de wereld van hoge-bloeddruk- en nierspecialisten. Mensen die veel zout eten, hebben een hogere bloeddruk en slechtere nierfunctie dan mensen die weinig zout binnenkrijgen. Hoge bloeddruk verhoogt de kans op hartziekten en beroerte. Decennialang is aangenomen dat minder zout de kans op die ziekte laat afnemen. Maar in de literatuur zijn nu aanwijzingen te vinden dat weinig zout ongunstig is voor de insuline-, hormoon- en vetstofwisseling. Op zo’n manier dat dan het risico op hart- en vaatziekten stijgt.