Munsterman vertrekt helemaal bij FC Twente

Munsterman stopt aan het einde van dit seizoen als voorzitter van FC Twente.
Munsterman stopt aan het einde van dit seizoen als voorzitter van FC Twente. Foto ANP / Olaf Kraak

Joop Munsterman vertrekt aan het eind van dit voetbalseizoen als voorzitter van FC Twente. Dat heeft hij vanavond bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie, meldt de Enschedese club op de website.

Munsterman was sinds 2004 voorzitter van FC Twente. Hoogtepunt voor de club was het landskampioenschap in 2010. Munsterman wordt als voorzitter opgevolgd door Aldo van der Laan, de huidige vice-voorzitter. Tijdens de nieuwjaarsreceptie zei Van der Laan over Munsterman:

“Joop is FC Twente en FC Twente is Joop. Zelden heeft een voorzitter zo’n grote invloed op een club gehad. Door zijn visie en doorzettingsvermogen hebben wij het stadion van 13.500 naar 30.000 plaatsen uitgebreid en het ook nog uitverkocht alhoewel dit, gelet op de economische malaise, een steeds grotere uitdaging wordt.”

Meerdere petten

De periode-Munsterman bij FC Twente was niet altijd even rooskleurig. Alhoewel het sportief voor de wind ging - onder zijn bewind groeide de club uit van een subtopper tot een vaste waarde in de top 5 - en ook de financiën verbeterden, is FC Twente nog altijd geen gezonde club.

Sporteconoom Tsjalle van der Burg vertelde gisteren in NRC Handelsblad (€) dat FC Twente na het kampioenschap te veel risico’s heeft genomen:

“Munsterman had na het kampioenschap moeten zeggen: en nu consolideren. Maar de club bleef doorgaan met kopen. Ze hebben op te grote voet geleefd.”

Vorige week werd FC Twente openlijk gewaarschuwd door de KNVB, omdat de club de afspraken uit het financiële plan van aanpak niet is nagekomen. Als het bij het volgende meetmoment in maart niet in orde is, worden er drie punten afgetrokken bij Twente. De club leed vorig seizoen een verlies van 7,2 miljoen euro.

Afgelopen najaar kreeg Munsterman veel kritiek te verduren toen bleek dat hij via een constructie via Cyprus met een aantal anderen geld had gestoken in de Chileense speler Felipe Gutiérrez. FC Twente had in de zomer van 2012 de middelen niet, en via de Cypriotische constructie kon de voorzitter het talent toch binnenhalen.

Vlak na de ophef over de omstreden voorzittersfinanciering kondigde Munsterman afscheid te nemen als directeur en nog maar één pet op te houden, die van voorzitter. Die verandering ging op 1 januari pas in - en blijkt nu dus maar tot deze zomer te duren.