De borsten van de ‘page-3-girl’ zijn voortaan bedekt in The Sun

Geen blote borsten meer op pagina drie van tabloid The Sun. En daarmee is na 45 jaar een einde gekomen aan een omstreden Brits instituut.

Een einde dat niet eens officieel werd aangekondigd door The Sun. Vrijdag nog konden de borsten van Lissy, 21, uit Manchester worden aanschouwd. Gisteren stond model Rosie Huntington-Whiteley gekleed in ondergoed op pagina 3.

Daarmee geeft de krant gehoor aan een suggestie van eigenaar Rupert Murdoch. In 2013 tweette de 84-jarige mediamagnaat: „Pagina drie zo uit de vorige eeuw!” Hoofdredacteur David Dinsmore leek toen nog niet zover. Hij noemde de toplessfoto’s „een goede manier om de krant te verkopen”.

Om die reden begon The Sun er op 17 november 1970 ook mee. Toen ging de 20-jarige Stephanie Rahn voor het eerst uit de kleren. Het paste bij de koerswijziging van de krant. Murdoch wilde van The Sun, die hij dat jaar kocht, een vrijpostigere krant maken. Het was een succes; binnen een jaar verdubbelde de oplage.

De page-3-girl werd bovendien een begrip dat doordrong tot in het tv-programma Yes Minister. Als premier Bernard Woolley opsomt welk soort kiezer welke krant leest, vergeet hij The Sun. Waarop zijn rechterhand Sir Humphrey vraagt: „Maar premier, hoe zit het met de lezers van The Sun?” Bernard: „Sun-lezers kan het niets schelen wie dit land leidt, zolang ze grote tieten heeft.”

De oplage van The Sun staat nu onder druk. Voor het eerst daalde het aantal verkochte kranten onder de 2 miljoen per dag. Bovendien nam de ophef over de toplessfoto’s toe. Al in de jaren zeventig werd hevig geprotesteerd door feministes, nu wordt er bijna wekelijks campagne gevoerd bij de redactie van The Sun door de groep No More Page 3, die steun kreeg van vrouwelijke Lagerhuisleden.