Huiszoeking bij ouders Utrechtse terreurverdachte

Gewapende Belgische politieagenten bewaken een politiebureau in Brussel.
Gewapende Belgische politieagenten bewaken een politiebureau in Brussel. Foto EPA / Julien Warnand

De politie heeft vandaag een huiszoeking gedaan in de ouderlijke woning van de 18-jarige Utrechtse jihadverdachte, waarvan het paspoort opdook tijdens de invallen in Verviers in België. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Update 16:04: Inval in ouderlijk huis van Zaïd K.

De Nederlandse politie doet onder leiding van het landelijk parket van het OM een strafrechtelijk onderzoek naar de man, die vermoedelijk is betrokken bij terroristische misdrijven. De politie heeft tijdens de actie in de Utrechtse wijk Overvecht laptops en telefoons in beslag genomen.

Eerder vandaag meldde de NOS dat het zou gaan om Zaid K., die al even wordt vermist. De verdachte zou met een lid van de terreurgroep naar Spanje zijn gegaan.

Verviers

Vorige week begon in Verviers een grote anti-terreuroperatie. Daarbij zijn twee terreurverdachten gedood, één van hen raakte zwaargewond. De drie zouden moslimterroristen zijn die van plan waren om terreuraanslagen te plegen op politieagenten en -gebouwen. In welk stadium de plannen waren is onduidelijk. De politie hield leden van de cel drie weken in de gaten.

invallen

De actie in Verviers was onderdeel van een grotere operatie: speciale eenheden deden invallen op tien plaatsen. Behalve in Verviers werden ook huiszoekingen gedaan in Brussel en Halle-Vilvoorde, vlak bij de hoofdstad. De politie viel ook een ander pand in Verviers binnen, niet ver van het eerste huis.

Het dreigingsniveau in België werd na de actie verhoogd naar drie (op een schaal van vier) voor politiekantoren en gerechtsgebouwen. In de rest van het land gold niveau twee.

Verdachte akkoord met uitlevering

De 33-jarige man uit Algerije die zaterdag in de Griekse hoofdstad Athene werd gearresteerd, omdat hij mogelijk een band zou hebben met de terreurcel in Verviers, gaat volgens een bron van persbureau AFP akkoord met uitlevering naar België. Daartoe had het federaal parket verzocht.

De verdachte zegt dat hij uitgeleverd wil worden om zijn “onschuld te bewijzen”. Een definitieve beslissing over de uitlevering komt pas morgen.

Zaterdag arresteerde de politie in Athene drie mensen vanwege veronderstelde banden met de terreurcel in Verviers. Niet veel later zei het parket dat ze niets te maken hadden met de groep in België, maar het besloot later om uitlevering van een van hen te vragen omdat er toch genoeg aanwijzingen bleken te zijn.