Job of the day

Jij coördineert de werving van Hunkemöller, in Nederland maar ook in Saoedi-Arabië

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Global Recruitment & Talent Manager
Bedrijf: Hunkemöller
Wat opvalt aan de vacature: je hebt overzicht over de vijftigduizend mensen die jaarlijks solliciteren

Wat doe je dan eigenlijk?

Wist jij dat Hunkemöller elke week wel een nieuwe winkel opent? Bijvoorbeeld in Spanje of in Saoedi-Arabië. Of gewoon een ‘Hunkemöller mansion’ in Amsterdam.

En daar is personeel voor nodig natuurlijk. Maar werf je werknemers in alle landen eigenlijk hetzelfde? Nee, maar dat antwoord wist jij als het goed is al. Jij bepaalt namelijk samen met je team van drie collega’s (één HR directeur, Global Manager Learning & Development en een Global HR Assistant) de strategie voor het werven van personeel. En dan weet je dus dat het geen zin heeft om in Duitsland via LinkedIn te werven en dat Oostenrijkers pas net ontdekken dat er naast een papieren krant ook Facebook is (hoewel Facebook toch echt passé is).
Het werven zelf doe jij dus niet. Dat doen de HR-managers in één van de zestien verschillende landen waar Hunkemöller actief is. Volgens jouw strategie - tenminste, als jij goed je werk doet. Dat doe je voornamelijk vanuit het hoofdkantoor in Hilversum, maar je reist ook naar kantoren in bijvoorbeeld Duitsland en België. En eens in de twee maanden ben je bij het internationale HR-overleg.

Wat voor collega moet je zijn?

Ondanks de grote hoeveelheid sollicitanten (vijftigduizend) per jaar, behoud jij vanuit Hilversum het overzicht over alle vacatures. Als je een recruitmentbureau gewend bent dat twintig mensen per jaar aan een baan helpt, hoef je dus niet te reageren. “Je moet echt uitstralen dat je een expert bent op het gebied van grootschalige werving”, vertel Anne Jaakke, HR directeur.

Je komt in een relatief nieuw team terecht: Jaakke en je andere twee collega’s zitten allemaal nog geen jaar op hun huidige functie. Ook niet-Nederlandse sollicitanten zijn welkom, graag zelfs, want het team mag met al drie Nederlanders wel wat gemixter in dit internationaal georiënteerde bedrijf.

Waarom zoeken ze iemand?

De nieuwe functie is ontstaan door de groei van het bedrijf.

Wat verdient dat?

Tussen de 5.000 en 5.500 euro per maand. En korting op de eigen collectie natuurlijk.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je werkt in een groeiend bedrijf, met mensen uit verschillende landen. In elk land heb je te maken met een andere cultuur. Zo communiceert Duitsland een stuk formeler met kandidaten en collega’s dan België. Je reist ook af en toe naar de hoofdkantoren in andere landen voor het internationale HR-overleg. En misschien niet helemaal onverwachts: bij Hunkemöller werken, buiten het management en de hoofdkantoren, voornamelijk vrouwen (ongeveer 92 procent).