Jan Slagter van MAX is Omroepman 2014

MAX-directeur en presentator Jan Slagter is immer tegendraads, en met succes.

Jan Slagter
Jan Slagter foto anp

Jan Slagter van Omroep MAX is gistermiddag gekozen tot Omroepman van het Jaar 2014. Vakblad Broadcast Magazine, dat de prijs jaarlijks uitreikt, roemt de tv-presentator en omroep-directeur omdat hij voor de „publieke zaak” strijdt. Slagter is geliefd bij de media omdat hij, in tijden van hervormingen, pal staat voor het oude omroepbestel en immer bereid is om een mooi, stevig citaat te leveren. Zo zei hij over staatssecretaris Dekker (Media): „Hij heeft gewoon een bloedhekel aan de publieke omroep en is bezig met een ontmanteling.” In oktober 2013 organiseerde hij een protestmars op het Malieveld. Twee dagen later werd een bezuiniging op de omroep onverwacht gehalveerd, van 100 miljoen naar 50 miljoen.

Tegen de keer is Jan Slagter (Den Haag, 1954) altijd geweest. In de NCRV Gids zei hij in 2007: „Op de mulo kreeg je een weekkaart mee naar huis en dat was elke week weer een drama: Jan gooit boekentas uit het raam; Jan gooit met brood door de klas.” De zoon van een gereformeerde organist („’t Hijgend hert kan wat mij betreft niet vaak genoeg voorbijkomen.”) werd huurkoopmakelaar bij de AMRO Bank, was even bakker, en werd reclameman voor de Vereniging ter Bevordering van het Levensverzekeringswezen. In de jaren tachtig begon hij in Antwerpen een keten van snookerpaleizen. Daarna richtte hij de Stichting Welzijn Gehandicapten Nederland op.

Tegen de keer bleef Slagter. Terwijl alle tv-zenders hengelden naar de gunst van jongeren, begon hij in 2002 een omroep voor ouderen. Een nieuwe omroep oprichten was in die tijd – toen de roep om het BBC-model al klonk – sowieso een euvele daad. En MAX werd een succes, met 345.685 leden in 2014. MAX scoort nostalgische miljoenenhits als Heel Holland Bakt, Dokter Deen en Moeder, ik wil bij de revu.

Ook tegen de trend in begon Slagter in 2013 een tv-gids. Terwijl de oplages van alle gidsen dalen, blijft die van MAX Magazine stijgen. Als een van de weinigen ziet Slagter de potentie van de groeiende ouderenmarkt.