‘IS zet video online met daarin twee Japanse gijzelaars’

Strijders van Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Fallujah.
Strijders van Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Fallujah. Foto AP/

De extremistische jihadistische groepering Islamitische Staat (IS) dreigt in een nieuwe video, vandaag online verschenen, twee Japanse gijzelaars te doden tenzij ze 200 miljoen dollar (ongeveer 173 miljoen euro) aan losgeld krijgen in de komende 72 uur.

IS identificeert de Japanse mannen in de video als Kenji Goto Jogo en Haruna Yukawa. De IS-strijder in de video zegt dat Japan een doelwit is vanwege steun aan de westerse militaire strijd tegen de groep. De Japanse premier Shinzo Abe zegde zaterdag tijdens een bezoek aan de Egyptische hoofdstad Kairo nog 200 miljoen dollar toe aan niet-militaire steun voor landen die tegen IS strijden, schrijft persbureau Reuters.

De video, volgens persbureau AP gemaakt door de mediatak van de groepering, werd geplaatst op websites die geassocieerd worden met IS. Hij lijkt op eerdere video’s met gijzelaars die de groep naar buiten bracht. De man die in de video spreekt lijkt ook op en klinkt als de Britse strijder die betrokken was bij eerdere video’s, waarin Amerikaanse gijzelaars James Foley, Steven Sotloff en Peter Kassig en Britse gijzelaars David Haines en Alan Henning onthoofd werden.

Abe: laat ze onmiddellijk vrij

Premier Abe heeft in een reactie geëist dat IS onmiddellijk de twee Japanners vrijlaat, schrijft persbureau AFP:

“Ik ben woedend vanwege deze daad. Ik dring er sterk op aan dat hun niets aangedaan wordt en dat ze onmiddellijk worden vrijgelaten.”

Abe gaf zijn reactie op de video vanuit Jeruzalem, dat hij bezoekt als onderdeel van een toer door het Midden-Oosten. Hij heeft onderdelen van zijn bezoek aan het gebied opgeschort, maar zijn geplande ontmoeting met Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, gaat nog wel door.

Een woordvoerder van de Japanse regering zei eerder dat het land niet zal buigen voor terreur.

Yukawa en Goto

In augustus vorig jaar werd er een Japanner in Syrië ontvoerd, van wie wordt aangenomen dat het de 42-jarige Yukawa is. De reden voor zijn reis naar Syrië is nog steeds niet helemaal duidelijk, al schreef Reuters vorig jaar dat de man volgens mensen die hem kennen op zoek ging naar zichzelf. Het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken zou werken aan zijn vrijlating, maar heeft daarover geen details bekendgemaakt.

In het artikel van Reuters duikt ook een man op die Kenji Goto heet. Hij is een journalist die Yukawa in Syrië had ontmoet. Yukawa ging ook eens met Goto mee naar Irak om van hem te leren hoe je verslag doet in conflictzones.