CU wil pooierverbod terug

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil het pooierverbod, dat in 2000 samen met het bordeelverbod verdween, opnieuw vastleggen in een wet. De partij wil zo de uitbuiting van vrouwen in de prostitutie tegengaan. Segers haakt daarmee aan bij uitspraken van strafrechter Peter Lemaire in het tv-programma Jojanneke in de prostitutie. Lemaire zegt in de rechtbank te merken hoe lastig het is om pooiers aan te pakken die iets strafbaars doen. In 2013, na een oproep van een rechter in Arnhem tot een herinstelling van het pooierverbod, zei minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) nog dat hij het geen goed idee vond het pooierverbod opnieuw in te voeren. Volgens Opstelten zijn er voldoende manieren om pooiers aan te pakken als daar reden voor is. Volgens Segers is het echter heel moeilijk zoiets te bewijzen. Hij is van plan een initiatiefwet in te dienen. Segers: „Er is niks romantisch aan de prostitutie en het pooierschap. Het is een harde wereld.” (NRC)