IMF verwacht dat wereldeconomie minder snel groeit

Auto's rijden langzaam door de straten van Beijing. Het IMF verwacht dat de Chinese economie de komende jaren minder snel groeit.
Auto's rijden langzaam door de straten van Beijing. Het IMF verwacht dat de Chinese economie de komende jaren minder snel groeit. Foto EPA / Rolex Dela Pena

De wereldeconomie groeit de komende twee jaar minder sterk dan eerder gedacht, mede als gevolg van het beperkte economische herstel in de eurozone. Ook de zwakkere prestaties van China, Rusland en Japan maken dat de wereldeconomie minder groeit. Dat voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag in een nieuwe raming.

In plaats van de eerder voorziene 3,8 procent groeien de economieën van alle landen samen dit jaar slechts met 3,5 procent, zo verwacht het IMF. Ook volgend jaar valt de groei tegen en gaat het fonds uit van een toename van 3,7 procent. In een eerdere raming was dat nog een groei van 4,0 procent.

Alleen de Verenigde Staten doen het goed

De naar beneden bijgestelde raming is volgens het IMF eigenlijk aan alle regio’s te wijten, afgezien van de Verenigde Staten. De lagere olieprijs heeft nog een licht positief effect op de groei van de wereldeconomie, maar onvoldoende om de zwakkere ramingen voor de eurozone, China, Rusland en Japan op te vangen.

Zo wordt de eurozone vooral getroffen door de zwakke investeringen, die volgens het ANP vooral hun weerslag hebben op de exportsector. De economie van de 19 eurolanden groeit dit jaar met 1,2 procent, gevolgd door een groei van 1,4 procent in 2016.

China groeit in traagste tempo in 24 jaar

Ook de groei van de Chinese economie vlakt de komende twee jaar verder af, aldus het fonds. In de laatste maanden van vorig jaar was die ontwikkeling al zichtbaar, zo bleek vannacht uit cijfers van het Chinese statistiekbureau. De Chinese economie groeide vorig kwartaal met 7,4 procent, het zwakste tempo in 24 jaar.

Lees ook op NRC Q “China moet wennen aan het nieuwe normaal”.