Ik heb niets te verbergen. Ik heb niets fout gedaan

Hij had de schijn gewekt van belangenverstrengeling, bleek uit onderzoek. Klopt niet, zegt voormalig wethouder Euser.

Ondernemer Bert Euser moest aftreden als wethouder in het Zuid-Hollandse Albrandswaard. „Een afrekening”, vindt hij.
Ondernemer Bert Euser moest aftreden als wethouder in het Zuid-Hollandse Albrandswaard. „Een afrekening”, vindt hij. Foto David van Dam

De ellende begon medio 2013 met krantenartikelen over de verkoop van het kabelnet. „Opgeklopte verhalen. Eenzijdig.” Als parttime wethouder financiën van Albrandswaard, een gemeente ten zuiden van Rotterdam, zou ondernemer Bert Euser aan vriendjespolitiek hebben gedaan. „Raadsleden vroegen om een onderzoek. Daar hebben wij mee ingestemd. Want ik had niets te verbergen. Ik had niets fout gedaan.”

Toch moest Euser, leider van de lokale partij Echt Voor Albrandswaard, een half jaar later op een raadsvergadering zijn aftreden bekend maken. Huilend en wel, volgens de verslagen. Euser: „Nou, huilend... Ik was geëmotioneerd. Ik had me ruim dertig jaar ingezet voor de gemeenschap, eerst in Rhoon, en na de herindeling voor de gemeente Albrandswaard. Ik heb naar eer en geweten heel veel goeie dingen gedaan. En toen werd dit rapport gebruikt om met mij af te rekenen, zonder dat ik wist waarom. Voor sommigen was blijkbaar mijn houdbaarheidsdatum verstreken. Ik had het er moeilijk mee. Tijdens mijn toespraak heb ik een paar keer moeten slikken. En toen ik wegliep, stonden de tranen in mijn ogen.”

De voormalig wethouder kwam in nood door een rapport van BING, het bureau dat onderzoek doet naar integriteit. Dat concludeerde dat Euser „de schijn van belangenverstrengeling” had gewekt, toen hij na de verkoop van het lokale kabelnet aan een bedrijf zijn invloed had aangewend bij een ander bedrijf dat op die kabel wilde concurreren.

Klopt niet, zegt Euser. „De gemeenteraad had mij de opdracht gegeven om, na de verkoop van het kabelnet, concurrentie op die kabel te organiseren. Daar was ik het van harte mee eens. Maar die concurrerende partij wilde een tweede kabelnet aanleggen. Daarvan heb ik gezegd: dat is niet wat de gemeenteraad wil, ga je diensten aanbieden op het bestaande kabelnet.”

Heeft hij daarmee een bedrijf willen beschermen dat een deel van het kabelnet huurde, waarvan een partijgenoot een van de directeuren was? „Dat is de conclusie die anderen hebben getrokken. Ik heb geprobeerd de ondernemer met argumenten zo ver te krijgen en toen dat niet lukte, heb ik me ingezet om dan ten minste het graafwerk te combineren. Dat is later verkeerd uitgelegd.”

Euser, ondernemer in digitale leermiddelen voor scholen, kan er inmiddels vrij rustig over vertellen. Maar hij heeft maanden van „teleurstelling” en „woede” achter zich. „De ochtend na mijn aftreden zat ik zoals altijd om zes uur op kantoor. Maar wel met pijn in het hart. Het grijpt je meer aan dan je wilt toegeven.”

Euser voelt zich verkeerd behandeld. „Als ik voor publicatie van het rapport de conclusies had kunnen lezen, had ik genoeg argumenten gehad om aan te geven dat dit niet juist was. Die kans is mij niet gegeven. Men heeft zich gebaseerd op verklaringen van twee ambtenaren en men is voorbij gegaan aan wat de gemeentesecretaris, de jurist van de gemeente en ikzelf hebben gezegd.”

Euser zit sinds de verkiezingen van vorig jaar weer in de gemeenteraad. „Ik moet terugvechten. De burgers hebben mij gesteund. Ik was lijstduwer en heb met 480 stemmen vier keer méér stemmen gehaald dan nodig voor een voorkeurszetel.”

Heel politiek Nederland moet naar zijn oordeel „lessen trekken” uit zijn zaak. „Dat klinkt natuurlijk reuze pedant. Maar ik vind dat alle gemeenten hun raadsleden en wethouders moeten verzekeren voor juridische kosten als zij worden aangesproken. Want dit kan iedereen overkomen. Verder moeten media de beschuldigde de kans geven zich te verdedigen. Ook moet aan zo’n integriteitsonderzoek onderzoek voorafgaan, of er wel sprake is van een zaak. En ten slotte vind ik dat integriteit niet een commerciële activiteit van een particuliere club als BING of wie dan ook moet zijn. Je beschadigt mensen.

„Kijk, ik heb veel bijval gehad. Ik hoef ook niet te vrezen voor mijn carrière want ik heb een bedrijf, bovendien ben ik met pensioen. Maar andere mensen kunnen het voor de rest van hun carrière schudden, en dat is in een aantal gevallen niet terecht. Ze worden door dit soort rapporten bij de enkels afgezaagd. Wat als ik maar anderhalf jaar wethouder zou zijn geweest en van buiten de gemeente was gekomen? Ik wil waarschuwen. Ik wil niet voor niets zijn afgetreden.”