Human Rights Watch: Franse politie mishandelt migranten in Calais

Migranten in Calais
Migranten in Calais Foto AFP / Philippe Huguen

Volgens Human Rights Watch maakt de Franse politie zich in de havenstad Calais schuldig aan geweld en intimidatie tegen daar verblijvende migranten.

Vluchtelingen ondervraagd

Afgelopen najaar ondervroeg de mensenrechtenorganisatie 44 vluchtelingen die wachten om de oversteek naar Engeland te maken. Negentien van hen, onder wie twee kinderen, maakten melding van intimidatie en mishandeling.

“Te hard” optredende politie is vaker het onderwerp van gesprek geweest in Frankrijk. Zo schreven media over migranten met botbreuken door rake klappen van Franse ME’ers en over vluchtelingen met fysieke problemen door aanhoudend gebruik van traangas.

In 2009 kwam de situatie van de migranten in Calais ook in het nieuws. Toen was de slechte hygiëne aan de orde: bij gebrek aan douches, leden veel migranten aan schurft. In juli 2009 heeft de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN een kantoor geopend in de havenstad met als doel de situatie van de vluchtelingen te verbeteren.

Afgelopen november zei de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve dat de Britse politie de Franse politie in Calais zou moeten helpen, om het aantal migranten dat de oversteek maakt in te dammen.

Kamperen

In Calais kamperen naar schatting 2.200 vluchtelingen uit vooral Eritrea en Syrië op braakliggende terreinen tussen de havengebouwen. De meesten van hen willen niet in Frankrijk blijven, maar proberen als verstekeling mee te gaan op vrachtwagens die met een van de veerdiensten het Kanaal oversteken.

Een week nadat de Franse politie brede steun ontving voor de wijze waarop ze geopereerd heeft na de terreuraanslagen in Parijs, reageerde Cazeneuve vandaag geïrriteerd dat Human Rights Watch de aantijgingen niet voor wederhoor heeft voorgelegd.

“De ernst van de publieke beschuldigingen tegen de politie zoals die in het document geformuleerd zijn, zou de organisatie ertoe gezet moeten hebben om de verantwoordelijken van de politie over de precieze feiten te horen of zich te wenden tot de bevoegde diensten.”

Volgens Cazeneuve vervult de politie in Calais “haar moeilijke missie met moed, toewijding en respect voor de republikeinse waarden”.

Lees ook de reportage in NRC Handelsblad over de situatie: ‘Calais kan het niet meer aan‘ (€). Het aantal mensen dat via Calais de oversteek naar Engeland wil maken, was in september vorig jaar opgelopen tot 1.500 en de Franse stad dreigde de haven af te sluiten als de Britten niet helpen het probleem op te lossen.