Houthi-rebellen bezetten presidentieel paleis Jemen

De shi’itische Houthi-rebellen hebben vandaag opnieuw Jemenitische overheidsgebouwen in Sanaa aangevallen. De ambtswoning van president Abed Rabbo Mansour Hadi werd door de opstandelingen beschoten en het presidentieel paleis is inmiddels bezet.

Gevechten in Jemenitische hoofdstad Sanaa
Gevechten in Jemenitische hoofdstad Sanaa EPA

De shi’itische Houthi-rebellen hebben vandaag opnieuw Jemenitische overheidsgebouwen in Sanaa aangevallen. De ambtswoning van president Abed Rabbo Mansour Hadi werd door de opstandelingen beschoten en het presidentieel paleis is inmiddels bezet. Dat laat minister van Informatie Nadia Sakkah weten, aldus AP. Gisteren werd ook al gevochten in de hoofdstad.

De VN-Veiligheidsraad houdt een noodbijeenkomst vanwege de chaotische situatie in Jemen. Volgens Sakkah proberen de rebellen een staatsgreep te plegen. Een woordvoerder van het leger spreekt ook van een couppoging. Hadi zou ongedeerd zijn.

De shi’itische opstandelingen hebben de afgelopen maanden grote delen van het land veroverd. Volgens critici worden zij gefinancierd door Iran, hoewel dit door de Houthi’s wordt ontkend. Zaterdag werd de stafchef van de president ontvoerd. Sanaa vermoedt dat Houthi-rebellen hiervoor verantwoordelijk zijn.

Jemen is het armste land in de Arabische wereld. Sinds het verdrijven van president Ali Abdullah Saleh in 2011 tijdens de Arabische Lente hebben regelmatig gevechten plaats. Ook is de Jemenitische tak van Al-Qaeda actief in het land, die door analisten wordt gezien als de gevaarlijkste tak van het terreurnetwerk. De afdeling heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag op Charlie Hebdo in Frankrijk opgeëist.