Grote politieactie in Belgische grensplaats Komen

Belgische politieauto met antiterreureenheden
Belgische politieauto met antiterreureenheden EPA / Julien Warnand

In het Belgische stadje Komen is vanavond een grote politieactie op touw gezet. Er zouden 33 huizen zijn ontruimd. Wat het doel is van de actie, wil de politie niet zeggen. Dat melden Belgische media.

Zeker tachtig bewoners zijn opgevangen in een kantoorpand, aldus burgemeester van Komen Gilbert Deleu. Volgens Belgische media wordt het huis doorzocht van een in Frankrijk aangehouden jihadiste. De vrouw werd in de omgeving van Lille aangehouden met meerdere wapens bij zich. De DOVO, de Belgische Explosieven Opruimingsdienst van het leger, is ter plaatse.

De Belgische autoriteiten willen tegenover persbureau ANP niet zeggen wat er precies aan de hand is. Pas morgenochtend volgt er een persverklaring, aldus het Openbaar Ministerie. De Belgische autoriteiten staan op scherp na de antiterreuractie van vorige week. Daarbij werden dertien mensen opgepakt en twee mensen gedood.

De grens tussen België en Frankrijk loopt dwars door Komen, dat in het Frans Comines heet. Lille ligt ongeveer 20 kilometer zuidelijker.