GoPro is nog altijd koning van de action camera

De tijd dat we tijdens een uitje naar de dierentuin een videocamera meenamen, ligt achter ons. Als je iets wil filmen, pak je je smartphone. Toch is het gebruik van losse camera’s niet helemaal verdwenen. Er kwam er eentje (deels) voor in de plaats: de action camera.

Action camera’s zijn een stuk kleiner en hebben minder opties, maar kunnen relatief lang (enkele uren achtereen) filmen. Het is een geliefd apparaat bij professionele outdoor-sporters, die ze via een opzetstuk op hun helm plaatsen. Zoek binnen YouTube eens op ‘GoPro’ en zie de spectaculaire filmpjes die het resultaat zijn.

Die filmpjes zijn zo cool, dat ook een breder publiek interesse krijgt in het apparaat. Met de camera’s kun je momenten vastleggen die je vroeger niet kon filmen. Denk aan ritjes op de racefiets of een afdaling tijdens de wintersport.

GoPro brak in 2009 deze markt open en heeft volgens onderzoeksbureau IDC nog altijd 42 procent van de markt in handen. Onlangs bracht de fabrikant de HERO4 Black uit. Deze camera kan met dertig frames per seconde op 4K-resolutie filmen. Dat zorgt voor een nog betere beeldkwaliteit dan full-HD en is hard op weg de nieuwe standaard in de televisie-industrie te worden.

De enige andere action camera die op 4K-resolutie kan filmen is de Panasonic HX-A500, die over een eigen beeldscherm beschikt. Dat is handig, maar verder is de Panasonic tamelijk onpraktisch. De camera bestaat uit twee onderdelen: de lens bevestig je met een frame op je hoofd; de opnames worden vervolgens via een kabel naar een kastje gestuurd, dat je aan je arm moet bevestigen. Tijdens snelle acties kan dat kastje in de weg zitten en bovendien kan de lens uit het frame vallen.

De HERO4 Black bestaat enkel uit een camera, die vanwege het grote aanbod aan accessoires bijna overal op te plaatsen is. Dat geeft de HERO4 Black een gigantische voorsprong en maakt de meerprijs van 50 euro meer dan waard.

Panasonic HX-A500, 430 euro 2