Gevaarlijk touw bij afzetting

Welke gek spande er in 2010 op anderhalve meter hoogte bij een wildrooster een oranje touw over een Brabants fietspad? Antwoord: de nationale politie, die zo twee uitgebroken paarden binnen een natuurgebied wilde houden. Het gebruikelijke (scheurbare) plastic afzetlint in de patrouilleauto was namelijk op. En anders zouden die paarden de A2 op lopen. Dus wat moet je dan? Een Belgische racefietser op zondagmorgen zag het touw niet, klapte tegen het fietspad en beschadigde z’n achillespees, nekwervels en nog het een en ander.

Mocht de politie zo handelen of had de fietser hierop bedacht moeten zijn? Voor een eerder wildrooster op het fietspad had de politie namelijk wèl rood-wit afzetlint kunnen gebruiken. Daar was de man afgestapt.

De rechter, ook in hoger beroep, vindt dat de politie aansprakelijk is voor de schade. De afzetting was onvoldoende, de kans op ongelukken groot, de situatie vrij gevaarlijk en de fietser heeft geen eigen schuld. De politie moet de schade vergoeden. De fietser denkt dat die niet meer dan 25.000 euro zal zijn.

Tips? Mail naar ecorecht@nrc.nl