Gekrijs, gegil en geschreeuw. Een kwartier lang

Daniëlla (20) stierf in juli 2013. Van de trap gevallen, zei haar stiefvader. Met meldingen over door hem gepleegde mishandeling werd niets gedaan.

De beste papa van Groningen. Dat vond verdachte Geert W. (46) zichzelf. Hij bracht structuur in het gezin van zijn partner Karin S. en haar drie kinderen. Gisteren stond hij voor de Groninger rechtbank op verdenking van moord dan wel doodslag op zijn stiefdochter Daniëlla (20), in juli 2013.

Geert W. – zwart overhemd, spijkerbroek, kaal hoofd – herhaalt tijdens de zitting het zinnetje: „Ik beroep me op mijn zwijgrecht.” Ook als de drie rechters hem aansporen iets te zeggen. Want wat is er exact gebeurd die 20ste juli 2013? En vooral waarom?

Getuigen verklaarden tegenover de politie dat ze die bewuste avond een kwartier lang gekrijs, gegil en geschreeuw uit de Groningse woning van Karin S. hoorden komen.

Ambulancepersoneel vond Daniëlla bewusteloos in de gang. Van de trap gevallen, verklaarden W. en S. Maar ze is gedeeltelijk ontkleed en heeft overal blauwe plekken. Ook heeft ze een gebroken kaak. Deskundigen verklaren dat dit letsel niet door een val van de trap kan zijn veroorzaakt. De muren, de trap en de computer zitten onder het bloed. Daniëlla sterft een dag later aan haar verwondingen.

De rechter dwingt de zwijgende verdachte naar voren te komen om een foto van het gehavende gezicht van Daniëlla te bekijken. Een seconde kijkt hij. Dan slaat hij zijn ogen neer.

De rechtbank trekt de hele week uit voor de zaak. Vandaag staat de moeder van het slachtoffer terecht. Zij is verdachte omdat ze tijdens de mishandelingen niet zou hebben ingegrepen. Morgen volgt de eis van het OM.

De verstandelijk beperkte Daniëlla verbleef jarenlang in gezinsvervangende tehuizen en instellingen. Op haar 18de kwam ze weer bij haar moeder wonen. Die was een relatie aangegaan met Geert W., die in 2007 was veroordeeld tot zes jaar cel wegens ontucht met en mishandeling van zijn twee toenmalige stiefdochters.

Ook Daniëlla zou door hem mishandeld zijn. Wonden in haar gezicht zou ze met make-up hebben moeten maskeren. Ze klopte voor hulp aan bij buren en haar oma. De laatste noemt Daniëlla in haar slachtofferverklaring een „lief en vrolijk kind”, „opgeofferd in een vreselijk foute relatie”.

Het is haar een raadsel hoe W. als veroordeeld zedendelinquent in een „kwetsbaar gezin” als dat van haar dochter kon komen, zegt de moeder van Karin S., die bij jeugdzorg aan de bel trok. Een buurvrouw belde de politie. Maar de meldingen hielpen niet.

Uit een rapport van de Samenwerkende Inspecties waarop RTV Noord de hand wist te leggen, zou blijken dat hulpinstanties ernstig tekort zijn geschoten. Wel stelde jeugdzorg een preventieplan op, om het grensoverschrijdende seksuele gedrag van Daniëlla tegen te gaan. Haar moeder en stiefvader ondertekenden dit.

Daniëlla vertelde thuis dat ze door drie mannen en een vrouw seksueel was misbruikt. W. zocht naar een filmpje hiervan, dat zou circuleren op internet. „Het lijkt wel of u door dit misbruik geobsedeerd was”, stelt de rechter. „U had ook aangifte kunnen doen en Daniëlla kunnen steunen.”

Onderzoek naar vermeend misbruik heeft niets opgeleverd. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat W., die een IQ heeft van 60, een ziekelijke persoonlijkheidsstoornis heeft. Een psychiater en psycholoog adviseren de rechtbank hem tbs met dwangverpleging op te leggen. W. moet volgens de deskundigen levenslang begeleid worden.