Gasleidingen Velsen schoon, maar kraan nog niet bij iedereen open

1150 huishoudens in Velsen-Noord hebben dagen zonder gas gezeten. De laatste worden waarschijnlijk donderdag weer aangesloten.
1150 huishoudens in Velsen-Noord hebben dagen zonder gas gezeten. De laatste worden waarschijnlijk donderdag weer aangesloten. Foto ANP / Ginopress

De gasleiding in Velsen-Noord die zaterdag beschadigd raakte tijdens werkzaamheden is weer helemaal schoon. 900 huishoudens krijgen inmiddels weer gas. De overige 250 moeten mogelijk nog tot donderdag wachten, schrijft netbeheerder Liander.

Monteurs van Liander werken deze avond nog door om huishoudens aangesloten te krijgen. Het bedrijf op de site:

“We verwachten nog steeds dat we alle bewoners donderdag weer kunnen voorzien van gas.”

De schade ontstond doordat bij een boring een waterleiding en een gasleiding zijn geraakt. Hierdoor stroomde enkele uren water in de gasleidingen, waardoor de gaskraan in de huizen moest worden dichtgedraaid. In totaal moest zes kilometer aan leiding worden schoongemaakt. Het getroffen gebied:

Kostenpost

Liander kampte vorige jaar al met twee soortgelijke storingen in Apeldoorn. Het schoonmaken van de leidingen en de schadevergoedingen voor de getroffen huishoudens leverden Liander alleen al voor de juni-storing een kostenpost op van meer dan een miljoen euro. Volgens berekeningen van RTV Noord-Holland kost de storing in Velsen-Noord zeker 700.000 euro. Tegen persbureau ANP vertelde een woordvoerder van Liander dat het bedrag niet niet bekend is:

“Het zal wel een flink bedrag zijn, maar hoeveel precies weten we pas als we klaar zijn.”