Opgepakte Tsjetsjenen in Frankrijk bereidden toch geen aanslag voor

De Franse politie heeft gisteravond vijf terreurverdachten opgepakt die een aanslag zouden hebben voorbereid. Vandaag ontkende openbaar aanklager Yvon Calvet echter dat een terreuraanslag werd gepland en zei dat het georganiseerde misdaad betrof.

Franse politieagent tijdens de Mars voor de Republiek.
Franse politieagent tijdens de Mars voor de Republiek. Foto ANP / Olivier Matthys

De Franse politie heeft gisteravond vijf terreurverdachten opgepakt die mogelijk een aanslag zouden hebben voorbereid. Dat meldt persbureau AFP. De verdachten werden gearresteerd in Montpellier en Béziers, in het zuidoosten van Frankrijk.

Update 18.27 uur: Op een persconferentie heeft openbaar aanklager Yvon Calvet vandaag ontkend dat de vijf verdachten een aanslag beraamden op Frans grondgebied. “Er wordt voor zover bekend geen aanval voorbereid”, aldus Calvet. In plaats daarvan zouden de verdachten in verband worden gebracht met georganiseerde misdaad. Zij zouden geen banden met extremistische religieuze bewegingen hebben en zijn ook niet bekend bij Franse contraterreurdiensten.

Onze correspondent Peter Vermaas volgde de situatie vanuit Frankrijk:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Arrestatie vandaag van 5 Tsjetsjenen in Béziers vandaag heeft volgens het parket geen link met terrorisme. Het gaat om zware criminaliteit.

Eerder op de dag zei openbaar aanklager Yvon Calvet tegen het Franse regionale dagblad Midi Libre:

“De voorbereiding van een aanslag is zeker nog niet vastgesteld. We staan aan het begin van het onderzoek en meer aanhoudingen kunnen volgen.”

Huiszoekingen

Bij huiszoekingen zouden explosieven zijn gevonden. Calvet zegt dat een van de arrestanten in Béziers woont, een andere waarschijnlijk in Montpellier. De rechercheurs proberen ook de adressen van de drie andere verdachten te achterhalen.

Twitter avatar BFMTV BFMTV Terrorisme: cinq hommes russes âgés de 24 à 37 ans placés en garde à vue à Béziers http://t.co/ZxFQKqGEi9 http://t.co/YpEOaS0ObW

Volgens de Franse nieuwszender BFMTV zijn de verdachten tussen de 24 en 37 jaar. Franse media, onder andere de krant Le Monde, schrijven dat het om vijf Russische burgers uit de deelrepubliek Tsjetsjenië gaat.

Twitter avatar 20Minutes 20 Minutes Cinq Russes soupçonnés de préparer un attentat interpellés à Béziers http://t.co/hkeucMDyUh http://t.co/HauGccvSPp
Twitter avatar Le_Figaro Le Figaro Béziers : interpellation de 5 Russes soupçonnés de préparer un attentat http://t.co/xrZ5jC2qXF

De regionale publieke omroep France 3 meldde dat een van de verdachten in Oostenrijk woonde en dat de groep ook in dat land wilde toeslaan.

Tsjetsjenië is een overwegend islamitische republiek binnen de Russische Federatie. Sinds begin jaren negentig laait de strijd tussen het Russische leger en islamitische rebellen er geregeld op.

In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny gingen gisteren nog honderdduizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de “vulgaire en immorele” cartoons van de profeet Mohammed in het Franse blad Charlie Hebdo. De leider van de Russische deelrepubliek, Ramzan Kadirov, zei in een toespraak dat zijn volk bereid is om te sterven om de naam van de profeet te beschermen. Kadirov droeg een vest met de tekst ‘We houden van de profeet Mohammed’.

Twitter avatar RT_com RT LIVE: Huge protests against Prophet Mohammed cartoons grip #Grozny: http://t.co/RKHvGk6RRe http://t.co/7yVnZwqxng http://t.co/z6IYJb4NGd

Hoge staat van paraatheid

Sinds de terreuraanslagen in Parijs op 7, 8 en 9 januari verkeert het land in een hoge staat van paraatheid.

Vandaag verschijnen vier mannen die ervan worden verdacht links te hebben met Amedy Coulibaly, één van de gedode terroristen, voor de rechter.