Fijne liedjesplaat

Het imago van zwaarmoedige intellectuelen met moeilijk te doorgronden muziek hing The Decemberists als een last om de nek. Totdat hun voorlaatste album The King Is Dead in 2011 op 1 binnenkwam in de Amerikaanse albumlijst en de band uit Portland, Oregon officieel toetrad tot het gilde van toegankelijke popgroepen. Zanger Colin Meloy liet nummers van What A Terrible World, What A Beautiful World in première gaan bij akoestische straatoptredens. Het zevende studioalbum toont The Decemberists van een lichtere kant, met aantrekkelijke melodieën en meezingrefreinen. Openingsnummer ‘The Singer Addresses His Audience’ behandelt het dilemma van de succesvolle popgroep die van de fans niet mag veranderen; zelfs het kapsel van de drummer wordt door het publiek geïmiteerd. De band blinkt uit in melancholieke americana-folkrock met slimme teksten. Geen drastische ontwikkelingen, gewoon een fijne liedjesplaat.