Eerste Kamer trekt streep door bezuiniging op rechtsbijstand

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD)
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ANP / Martijn Beekman

De Senaat heeft een bezuiniging van 85 miljoen euro op de rechtsbijstand verworpen. Een meerderheid van de Eerste Kamer steunde vandaag een CDA-motie tegen het voorstel. Alleen de VVD, PvdA en SGP stemden tegen de motie en dus voor de bezuiniging.

Dat was niet genoeg voor een meerderheid, waardoor er nu een alternatief moet komen. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en staatssecretaris Fred Teeven (VVD) gaan dit met het kabinet bespreken. Opmerkelijk is dat D66 en ChristenUnie, die tot de “constructieve oppositie” behoren, zich tegen de bezuiniging uitspraken.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was feller over het besluit van de senatoren. Hij noemde het “niet verantwoord” dat de Eerste Kamer zonder financieel alternatief bezuinigingen uit de begroting van een ministerie “gaat schieten”. De begroting van Veiligheid en Justitie 2015 werd uiteindelijk wel aangenomen, omdat een meerderheid van de senaat ervan uitgaat dat Opstelten er uiteindelijk in slaagt om het gat dat nu in de begroting is gevallen op te vullen.

De bezuinigingen waren omstreden. Rechtsbijstand is bedoeld om juridische hulpverlening ook voor mensen met lagere inkomens mogelijk te maken. Critici vreesden dat deze hulp onbereikbaar zou worden voor deze inkomensgroepen, wat hun rechtszekerheid zou aantasten. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten zegt blij te zijn met het verwerpen van de bezuinigingen.