Een liedje voor Charlie

Elke ramp krijgt zo zijn hymne. Vonden de MH17-nabestaanden troost bij ‘ Coming Home’ van Dotan, met ‘Iron Sky’ van zanger Paolo Nutini wordt de terreurdaad bij Charlie Hebdo gememoreerd. Het pleidooi van Nutini, de blanke soulzanger van Schots/Italiaanse afkomst, om angsten om te zetten in vrijheid gaat in de Abbey Road-studio opgenomen live-videoversie tot op het bot. Je voelt en ziet de wanhoop, pijn en onmacht. Afkomstig van de cd Caustic Love (2014) is het refrein smekend: „hoe we uitstijgen boven liefde. En haat. Door deze ijzeren hemel, die onze geest snel zal overnemen.” Het gesproken fragment uit de Charlie Chaplin klassieker The Great Dictator (1940) onderstreept niet te zwichten voor onderdrukking: „You are not machines, you are not cattle. You are men! You have the love of humanity in your hearts! You don’t hate!” De essentie van Chaplins betoog blijft vandaag nog overeind, aldus Paolo Nutini.