While you were sleeping... in the US

Een kleine stap voor SpaceX, een grote voor Google

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Google gaat fors investeren in Space Exploration Technologies Corp. (SpaceX), het ruimtebedrijf van Elon Musk. Het gaat volgens Business Insider om zo’n 1 miljard dollar. Het techbedrijf wil zo de plannen om internet via satellieten en balonnen aan te bieden verder uitwerken.

De investering in SpaceX zorgt er volgens The Wall Street Journal voor dat de marktwaarde stijgt naar 10 miljard dollar. Het is volgens de zakenkrant onduidelijk hoe groot de zeggenschap van Google wordt in de ruimteorganisatie. Wat zeker is, is dat Elon Musk een plekje stijgt in de Forbes 400. De man achter Tesla Motors staat nu nog met een waarde van 10,3 miljard op plek 66.

Voor Google is de investering van belang om hun missie - internet beschikbaar te maken in elke uithoek van de wereld - te voltooien. Het laat ook het aantal gebruikers van de alom aanwezige techgigant fors toenemen.

DreamWorks in de problemen

Echt lekker gaat het niet bij animatiestudio DreamWorks. Recente films als Penguins of Madagascar en Mr. Peabody & Sherman zijn niet bepaald de kaskrakers van weleer (de reeksen van Shrek of Madagascar) en nu meldt The Wall Street Journal dat er een flink aantal werknemers de laan is uitgestuurd.

Om hoeveel mensen het gaat, is onduidelijk. Maar de problemen van DreamWorks komen niet uit de lucht vallen. Gesprekken met potentiële kopers van de filmstudio - het Japanse telecommunicatiebedrijf SoftBank en speelgoedfabrikant Hasbro Inc - liepen vorig jaar al uit op niks. In 2015 staat ook alleen maar een film gepland van de studio, Home, en dat is slecht nieuws voor een bedrijf dat geld moet gaan verdienen. Om het tij te keren wil DreamWorks uitbreiden naar producties voor televisie, maar dat lijkt vooralsnog een fantasierijk plan.

De trailer van Home:

Het einde is nabij

Armageddon is weer een stapje dichterbij, waarschuwt Quartz. Van de negen dingen die de mensheid niet moet laten gebeuren om de ‘wereld te laten vergaan’ kunnen we er al drie wegstrepen.

De site waarschuwt dat er al te veel broeikasgassen en veel te weinig stikstof in de lucht meer zit en de biodiversiteit snel afneemt. De andere zes zogeheten ‘planetary boundaries’ zijn ook in het geding. In onderstaande TEDxTalk met Johan Rockstrom licht de wetenschapper dit waarschuwingssysteem toe:

Naar verwachting zal de Amerikaanse president Obama vannacht tijdens zijn jaarlijkse State of The Union klimaatverandering weer fors agenderen in zijn laatste maanden in het Witte Huis, voorspelt The Guardian. Na eerder nieuwe wetgeving voor CO2-uitstoot te hebben ingesteld en een historische overeenkomst met China te hebben gesloten over de emissie van broeikasgassen, zou Obama zich in zijn toespraak kunnen gaan richten op smogbestrijding en natuurlijk ook de omstreden Keystone XL pipeline.