Drie verstekelingen gevonden op Nederlands marineschip

Hulpgoederen worden op het marineschip Karel Doorman geladen.
Hulpgoederen worden op het marineschip Karel Doorman geladen. Foto ANP/ Remko de Waal

Er zijn drie verstekelingen gevonden aan boord van de Karel Doorman, het Nederlandse marineschip dat hulpgoederen levert aan landen in West-Afrika die getroffen zijn door ebola. De drie mannen bleken volgens het ministerie van Defensie in de Senegalese hoofdstad Dakar ‘s nachts aan boord te zijn geklommen, waar het schip een week aangemeerd lag.

De mannen zijn medisch onderzocht en bleken geen verschijnselen van ebola of andere aandoeningen te hebben. Ze zijn onder toezicht geplaatst en worden bij terugkeer overgedragen aan de marechaussee. Dan zullen de mannen ook pas verhoord worden. De Karel Doorman komt naar verwachting zaterdag weer aan in Nederland.

De woordvoerder kon niet zeggen hoelang het heeft geduurd voordat de bemanning de drie mannen aantrof. Duidelijk is dat het schip al onderweg terug naar Nederland was.

Hoe de drie mannen precies aan boord hebben kunnen komen, is volgens een woordvoerder nog onduidelijk, dat gaat nu onderzocht worden. Ze schetst voor het beeld wel de situatie, die het potentieel lastiger heeft kunnen maken: het gaat om een groot schip en het gebeurde ‘s nachts en de mannen zouden door hun donkere huidskleur wellicht minder opvallend geweest zijn.

“Maar het is vooral een heel vervelende situatie die niet had mogen gebeuren.”

De standaard beveiligingsprocedure is dat lokale autoriteiten de kade en het terrein rond het schip bewaken en de bemanning de toegang naar het schip. Om hoeveel mensen het gaat, kon de woordvoerder niet zeggen.

Er was volgens de woordvoerder geen aanleiding om aan te nemen dat de situatie in Dakar een andere beveiliging vereiste:

“We leggen veel havenbezoeken af en kijken elke keer naar de dreigingssituatie. Er was geen aanleiding voor andere beveiliging. De haven van Dakar is er een die bekendstaat als veilig.”

Goederen in strijd tegen ebola

De Karel Doorman is de afgelopen tijd twee keer naar West-Afrika geweest om goederen af te leveren in Sierra Leone, Liberia en Guinee, de drie landen die het zwaarst zijn getroffen door het dodelijke ebolavirus. Het schip vervoerde onder andere voertuigen, beschermende pakken, mobiele laboratoria en plastic handschoenen.