2Doc: The Notorious Mr. Bout

NPO 2, 23.00-00.30u.

Victor Bout is een Russische zakenman, een zwarthandelaar, luchtvaartmagnaat en wapensmokkelaar. Door het uiteenvallen van de Sovjetunie kon hij carrière maken en werd leverancier voor de grootste criminelen. Hierdoor speelde hij een rol bij elk Russisch conflict van de afgelopen twintig jaar.

Naast zijn criminele leven was Bout ook een enthousiast amateurfilmer. Als een toerist legde hij met een camcorder zijn zakenreizen vast. In 2008 werd hij op verdenking van samenzwering tegen Amerika gearresteerd, waardoor abrupt een einde kwam aan zijn carrière als internationaal berucht wapensmokkelaar.

Tot drie dagen voor zijn arrestatie bleef Bout filmen. In 2012 werd hij in de Verenigde Staten veroordeeld voor samenzwering, de illegale verkoop van luchtdoelraketten en het verlenen van steun aan de terroristische organisatie Farc. Hij kreeg vijfentwintig jaar gevangenisstraf.

Het turbulente leven van Bout inspireerde Tony Gerber en Maxim Pozdorovkin tot het maken van The Notorious Mr. Bout. Zij zochten Bout op in de gevangenis en kregen toegang tot het videomateriaal van zijn criminele activiteiten.

Als ‘Merchant of Death’ werd hij bovendien in 2005 door Nicholas Cage neergezet in de film Lord of War.