Dagkalender van de Wereldliteratuur: Martin Luther King Day

Optocht tijdens de Martin Luther King Day, op 19 januari 2015 in Florida.
Optocht tijdens de Martin Luther King Day, op 19 januari 2015 in Florida. EPA/MIKE BROWN

Gisteren, de derde maandag van januari, was het in Amerika Martin Luther King Day, een feestdag ter herdenking van de moord op de Burgerrechtenactivist (15 januari 1968). Dominee King speelt een (bij)rol in vele romans, waaronder Crazy in Alabama, dat in 1999 verfilmd werd met Melanie Griffith in de vrouwelijke hoofdrol. Wie schreef het boek?

‘I was fascinated by people out of control,’ bekent de hoofdpersoon van Mark Childress’ tragikomedie Crazy in Alabama. In de hete zomer van 1965 kan de twaalfjarige Peter Joseph (‘Peejoe’) Bullis zijn hart ophalen: niet alleen raakt hij betrokken bij de strijd mediumtussen rednecks en Burgerrechtactivisten, hij krijgt ook te maken met de radicale emancipatie van zijn tante Lucille, een Zuidelijke schoonheid die op zekere dag haar onuitstaanbare echtgenoot vermoordt en met zijn afgesneden hoofd in een Tupperware trommel naar Hollywood reist om carrière te maken in The Beverly Hillbillies.

Door middel van alternerende hoofdstukken vertelt Peejoe twee uiteenlopende verhalen die aan het eind van Crazy in Alabama spectaculair bij elkaar komen. Dat van hemzelf is het aangrijpendst; hij beschrijft hoe de zwarte gemeenschap van Industry, Alabama in het kielzog van Martin Luther King vecht voor toegang tot het plaatselijke zwembad. Als de strijd is gestreden, zijn er ten minste vier zwarte activisten gelyncht, is het zwembad volgestort met beton en asfalt, en worden Peejoe en zijn familie als nigger lovers met de nek aangekeken door de andere blanken in het stadje.

Crazy in Alabama is een roman over desintegratie; zoals het hoofd van oom Chester in de Tupperware trommel langzaam tot ontbinding overgaat, zo verkeert het saaie leventje in Industry in chaos en valt de familie van Peejoe onafwendbaar uiteen. Mark Childress is er in geslaagd om beide verhalen met veel vaart en zwarte humor te vertellen, zonder dat zijn personages karikaturen worden. Wie houdt van John Irving en Flannery O’Connor zal aan Crazy in Alabama veel plezier beleven.

Voor meer edities van de Dagkalender van de Wereldliteratuur zie: The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.