Coup dreigt na zware gevechten in Jemen

Lokale tak Al-Qaeda profiteert van machtsstrijd.

Na een dag van zware gevechten in de Jemenitische hoofdstad Sana’a hebben shi’itische rebellen het paleis van president Hadi omsingeld en de staatsmedia overgenomen. „Dit is een stap richting een coup”, zei de Jemenitische minister van Informatie gisteren nadat er een wankele wapenstilstand was afgekondigd.

De ontwikkelingen in Jemen worden met grote bezorgdheid gevolgd in het Westen, zeker sinds de aanslagen op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs. De aanslagen zijn opgeëist door het Jemenitische filiaal van Al-Qaeda, dat in het chaotische land een vrijhaven heeft gevonden om aanslagen in het Westen te beramen.

Hoewel niet duidelijk is of Al-Qaeda een operationele rol heeft gespeeld bij de aanslagen in Parijs, is één van de daders in 2011 naar Jemen afgereisd, waar hij van Al-Qaeda training kreeg en 20.000 dollar voor de operatie.

Al-Qaeda profiteert van de opmars van de shi’itische Houthi-rebellen, die vorig jaar de hoofdstad en andere delen van het land veroverden. De extremisten van Al-Qaeda spelen in op de angst en woede bij sunnitische stammen, die denken dat het shi’itische Iran achter de opmars van de rebellen zit. Zo dreigt in Jemen ten prooi te vallen aan dezelfde sektarische haat die ook Syrië en Irak verscheurt.

De internationale gemeenschap probeert dit uit alle macht te voorkomen. Vorig jaar werd er onder auspiciën van de Verenigde Naties een vredesakkoord gesloten. President Hadi moest een regering van nationale eenheid vormen en regeringsinstellingen hervormen, waarna de Houthi’s zich zouden terugtrekken uit de hoofdstad. Maar beide partijen beschuldigen elkaar ervan hun deel van het akkoord niet te hebben uitgevoerd.

Er is ook hoogoplopende ruzie over het ontwerp voor een nieuwe grondwet, die erin voorziet dat het land in zes federale regio’s wordt verdeeld. De Houthi’s zien daar niets in. Zaterdag ontvoerden ze al de rechterhand van de president, die nauw betrokken is bij de nieuwe grondwet.

„De twee kampen hebben een doodlopende weg bereikt”, zegt Hisham al-Omeisy, een Jemenitische activist die vlakbij het presidentieel paleis woont. „Iedereen is koppig en iedereen heeft zijn vinger aan de trekker. Het was slechts een kwestie van tijd.”

De zich voortslepende machtsstrijd ondermijnt de mogelijkheden van de regering om de strijd aan de binden met Al-Qaeda. En de opmars van de Houthi’s drijft sunnitische stammen in handen van de extremisten. (AP, AFP)