Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

ChristenUnie wil met pooierverbod uitbuiting vrouwen tegengaan

Feestgangers achter het raam van een voormalige peeskamer op de Oudezijds Achterburgwal, tijdens Amsterdam Dance Event.
Feestgangers achter het raam van een voormalige peeskamer op de Oudezijds Achterburgwal, tijdens Amsterdam Dance Event. Foto ANP / Evert Elzinga

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil het pooierverbod terug. Dat meldt hij in een interview in de kranten van De Persdienst (acht regionale dagbladen). In 2000 verdwenen het pooierverbod en het boordeelverbod, en nu wil Segers het pooierverbod opnieuw vastleggen in een wet.

De partij wil op deze manier de uitbuiting van vrouwen in de prostitutie tegengaan.

Segers haakt daarmee aan bij een actuele discussie, naar aanleiding van het EO-programma Jojanneke in de prostitutie. Daarin doet strafrechter Peter Lemaire een aantal uitspraken over pooiers en prostitutie. Segers haakt nu aan bij zijn visie:

“Lemaire merkt in de rechtbank hoe lastig het is om pooiers te pakken.”

Geen goed idee

Minister Ivo Opstelten van Justitie zei in 2013 nog dat hij het geen goed idee vond om het pooierverbod opnieuw in te voeren. Volgens Opstelten zijn er voldoende manieren om pooiers aan te pakken als daar reden voor is.

Maar Segers stelt dat “de bewijslast enorm ingewikkeld” is. Om dwang, uitbuiting en mishandeling van vrouwen tegen te gaan, komt hij met een initiatiefwet. Segers wil samen met andere partijen werken aan een goed beleid. Want:

“Er is niks romantisch aan de prostitutie en het pooierschap. Het is een harde wereld, met extreme gevallen zoals Saban B., die de vrouwen met honkbalknuppels bewerkte. En er is vaak sprake van dwang of uitbuiting.”

Lees ook de next.question over een bewering die in het programma wordt gedaan: ‘1 op de 7 mannen gaat regelmatig naar een prostituee’ (€).