While you were sleeping... in Asia

China moet wennen aan het ‘nieuwe normaal’

Lights are seen turned on at a residential apartment building in downtown Tokyo in this March 8, 2012 file photo. Japan's economy unexpectedly slipped into recession in the third quarter on November 17, 2014, setting the stage for Prime Minister Shinzo Abe to delay an unpopular sales tax hike and call a snap election half-way through his term. REUTERS/Carlos Barria/Files (JAPAN - Tags: BUSINESS)
Lights are seen turned on at a residential apartment building in downtown Tokyo in this March 8, 2012 file photo. Japan's economy unexpectedly slipped into recession in the third quarter on November 17, 2014, setting the stage for Prime Minister Shinzo Abe to delay an unpopular sales tax hike and call a snap election half-way through his term. REUTERS/Carlos Barria/Files (JAPAN - Tags: BUSINESS)

Het is hét nieuws van vandaag: de Chinese economie is het afgelopen jaar ‘maar’ met 7,4 procent gegroeid. Het Chinese persbureau Xinhua stelt dat het groeicijfer ‘in lijn der verwachtingen ligt’. Het groeicijfer is het laagst in 24 jaar.

De verwachtingen van analisten wereldwijd lagen inderdaad allemaal rond dit percentage. Verschillende media leggen vanochtend uit waarom de groei lager is dan afgelopen jaren, toen het groeicijfer zelfs boven de tien procent kwam.

De Chinese regering toonde zich realistisch over de economische groei. Premier Li Keqiang noemt dit het ‘nieuwe normaal’: van de jaarlijkse 10 procent groei naar minder dan 7 procent in de komende jaren. “China krijgt het moeilijker dan voorheen“, zei Li volgens de South China Morning Post na een kabinetsvergadering. Hij beloofde ondernemerschap en innovatie te stimuleren.

Dat is hard nodig, want China wil van een oververhitte economie die vooral draaide op investeringen en industriële productie, naar een meer service-gerichte economie, schrijft persbureau Bloomberg. De Chinezen luisteren misschien wel naar hun premier; lastiger is het om de buitenlandse markten gerust te stellen. Volgens Jianguang Shen, hoofdeconoom bij Mizuho Securities Asia, staat Li voor ‘een gigantische taak om het vertrouwen van wereldleiders en investeerders vast te houden’.

Volgens Bloomberg heeft de overheid maatregelen genomen om het groeicijfer nog enigszins op peil te houden. Zo zijn de rentetarieven voor het eerst in twee jaar verlaagd, en werd er in razend tempo goedkeuring gegeven voor bouwprojecten.

Citic wil wereldmarkt op - maakt niet uit hoe

Het Japanse handelshuis Itochu en de Thaise gigant Charoen Pokphand investeren 1 biljoen yen (7,30 miljard euro) in het Chinese Citic Group. Samen zijn ze dan voor 20 procent eigenaar van Citic.

Citic doet van alles wat: bankieren, investeringen in vastgoed en in de bouwsector. Maar vooralsnog liggen al die activiteiten binnen de Chinese grenzen en Citic wil meespelen op de wereldmarkt, schrijft de Nikkei Asian Review.

Deze investering brengt Citic naar nieuwe markten in Afrika en Latijns Amerika. Itochu en CP zijn daar al actief in voedseldistributie en grondstoffen en Citic wil daar graag in meedoen.

De deal brengt ook een fijn voordeel mee voor het Japanse Itochu en het Thaise CP: de Chinese president Xi Jinping heeft nauwe banden met Citic. Die connectie brengt mogelijk wat flexibiliteit in de strenge regels waaraan een buitenlands bedrijf moet voldoen om de Chinese markt op te komen.

Overigens hebben Itochu en CP beiden al een aandeel van ongeveer 1 procent in Citic. Dat ging vorig jaar naar de beurs in Hongkong. Citic is van oorsprong een staatsbedrijf en had in 2013 een operationele winst van 1,32 biljoen yen (10 miljard euro).

Samsung vecht voor marktaandeel

Chinese mobieltjes en andere elektronica zijn populair onder Chinese gebruikers. En dat betekent dat het Zuid-Koreaanse Samsung haar marktaandeel op de Chinese markt afgelopen jaar zag kelderen: van 20 procent in januari, naar 13,7 procent in oktober.

Het Chinese magazine Caixin heeft een helder artikel over de worsteling van Samsung om wereldwijd overeind te blijven. “Aan de bovenkant van de markt vecht ze met Apple om marktaandeel, en aan de onderkant vindt het bedrijf Chinese uitdagers”, zegt Zhao Yang, directeur van onderzoeksbureau CCID Consulting.

Consumenten die liever een groter scherm willen, vonden dat bij Samsung. Maar toen bracht Apple de iPhone 6 uit. En in China was Samsung populair omdat de telefoons niet zo duur waren als die van Apple. Maar de Xiaomi Mi3 kost 1.500 yuan (207,87 euro), terwijl een vergelijkbare Samsung Galaxy S5 3.000 yuan (415,75 euro) kost.

Tegenwoordig werkt Samsung met regionale dealers, in de 31 Chinese provincies. Dat is één van de maatregelen die het bedrijf heeft genomen om het tij te keren. Voorheen waren er alleen nationale dealers. Een goede zet, want op die manier kan het bedrijf beter luisteren naar de behoeftes van de klant, denkt Zhou.