Honderdduizenden Tsjetsjenen de straat op

Foto EPA

Honderdduizenden Tsjetsjenen protesteerden gisteren in de hoofdstad Grozny tegen de „vulgaire en immorele” cartoons van de profeet Mohammed in Charlie Hebdo. De leider van de Russische deelrepubliek, Ramzan Kadirov, zei in een toespraak dat zijn volk bereid is om te sterven om de naam van de profeet te beschermen. Hij droeg een vest met de tekst ‘We houden van de profeet Mohammed’. Er werden zowel pro-islamleuzen als anti-westerse teksten gescandeerd. Het protest was live op de Russische staatstelevisie te zien. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken waren er 800.000 mensen op het plein, wat zou neerkomen op 60 procent van de Tsjetsjeense bevolking. Het precieze aantal demonstranten is echter onduidelijk. Persbureau Reuters meldde op basis van getuigen dat het er enkele honderdduizenden zouden zijn.