Beruchte Oegandese strijder op weg naar Den Haag

Dominic Ongwen, tot voor een kopstuk binnen het Verzetsleger van de Heer (LRA), is op weg van Oeganda naar Den Haag. Dat heeft het Internationaal Strafhof vandaag laten weten. In de Nederlandse stad wordt de oud-commandant overgedragen aan het hof.

Logo van het Internationaal Strafhof (ICC)
Logo van het Internationaal Strafhof (ICC) ANP / Jerry Lampen

Dominic Ongwen, tot voor kort een kopstuk binnen het Verzetsleger van de Heer (LRA), is op weg van Oeganda naar Den Haag. Dat heeft het Internationaal Strafhof vandaag laten weten. In de Nederlandse stad wordt de oud-commandant overgedragen aan het hof.

Na aankomst wordt Ongwen onderworpen aan een medisch onderzoek. Daarna zal zo snel mogelijk de datum voor een eerste hoorzitting worden vastgesteld. De strijder werd twee weken geleden opgepakt door een islamitische militie in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Die strijdgroep droeg hem over aan Amerikaanse en Afrikaanse militairen.

Ongwen wordt verdacht van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, verminking, moord, plundering en het opzettelijk aanvallen van burgers. De Verenigde Staten hadden een beloning van vijf miljoen dollar uitgeloofd voor Ongwen. Of deze som inderdaad betaald wordt, is nog onbekend.

Bij de strijd van het LRA zijn tienduizenden mensen om het leven gekomen. Daarnaast werden bijna twee miljoen mensen ontheemd en heeft het verzetsleger zo’n 25 duizend kinderen ontvoerd. Zij worden ingezet als seksslaaf, dwangarbeider of kindsoldaat. Ongwen zelf werd ontvoerd toen hij tien jaar oud was, waarna hij snel opklom binnen de hiërarchie van de strijdgroep.