Gevechten rond vliegveld Donetsk - Oekraïne en Rusland bekvechten

Een vrouw veegt glasscherven op in het ziekenhuis in Donetsk dat werd getroffen door een raket.
Een vrouw veegt glasscherven op in het ziekenhuis in Donetsk dat werd getroffen door een raket. Foto AP/ Manu Brabo

Ook vandaag zijn er hevige gevechten tussen Oekraïense strijdkrachten en rebellen rond het vliegveld van Donetsk, de grootste stad in het oosten van Oekraïne. Zowel het Oekraïense leger, dat vandaag een tegenoffensief startte om terrein terug te winnen, als de rebellen claimen dat zij de controle over het vliegveld hebben, schrijft persbureau AP.

De afgelopen 24 uur zijn er drie Oekraïense soldaten gedood en zijn er 66 gewond geraakt, volgens een woordvoerder van het leger. Hij maakte niet duidelijk of de slachtoffers allemaal betrokken waren geweest bij gevechten rond het vliegveld. Het vliegveld, dat al sinds gevechten vorig jaar mei niet meer dan puin is, is van weinig strategisch, maar van des te groter symbolisch belang in het conflict, schrijft AP. De Oekraïense regering vreest dat de rebellen op de lange termijn het vliegveld, dat ten noorden van Donetsk ligt, kunnen gebruiken om hun macht in het oosten van Oekraïne uit te breiden en een luchttoevoerroute naar Rusland kunnen creëren.

Op dronebeelden is goed de verwoesting van het vliegveld te zien:

Ziekenhuis geraakt

In Donetsk zelf werd vandaag een ziekenhuis geraakt bij een raketaanval. Het is onduidelijk of er mensen gewond zijn geraakt. Persbureau Reuters meldt geen slachtoffers, persbureau AFP spreekt van zes gewonden - een dokter en vijf patiënten - op gezag van het ministerie van ‘noodsituaties’ van de Volksrepubliek Donetsk.

Twitter avatar OleSolvang Ole Solvang Shell struck hospital in central Donetsk around noon. Luckily, nobody seems to have been injured. http://t.co/VNMzt15r1r

Bekvechten

Gevechten in het oosten zijn sinds vorige week weer opgelaaid in het land. Dat geldt ook voor het gebekvecht tussen Oekraïne en Rusland. De Russen hebben het Oekraïense tegenoffensief bij het vliegveld van Donetsk een “strategische fout” genoemd, omdat het toont dat Oekraïne een “militaire oplossing” voor het conflict nastreeft. Oekraïense functionarissen daarentegen wijzen Rusland op vredesplan dat in september in het Wit-Russische Minsk overeen werd gekomen, dat Oekraïne niet overtreedt met het tegenoffensief.

Oekraïne heeft vandaag bovendien beweerd dat er twee groepen Russische soldaten, in totaal zo’n 700 man, de Oekraïense grens zijn overgestoken om de rebellen in het oosten te helpen, schrijft AFP. Rusland ontkent tot nu toe stellig dat het soldaten in Oekraïne heeft, en dat het wapens levert aan de rebellen.

Brief van Poetin

Een woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin zei gisteravond dat die vorige week een brief naar zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko had gestuurd met daarin een voorstel voor een vredesplan. Dat plan werd afgewezen, zo zei de woordvoerder. Een belangrijk onderdeel van het plan was dat zowel het Oekraïense leger als de rebellen snel hun zware wapentuig uit het oosten van het land moeten terugtrekken.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd door te stellen dat Rusland bereidheid moet tonen om zich aan het Minsk-akkoord te houden. Rusland zou een tijdschema voor het implementeren van de belangrijkste punten daarin moeten ondertekenen.