(Wat) wist jij ervan?

Willem II heeft de ‘primeur’: oud-speler Kargbo is de hoofdverdachte in het eerste matchfixingschandaal in de eredivisie. Een smet op de club, maar „het moet nog bewezen worden”.

Ook Willem II-coach Jurgen Streppel krijgt, in aanloop naar het duel met Go Ahead Eagles, vragen over het matchfixingschandaal.
Ook Willem II-coach Jurgen Streppel krijgt, in aanloop naar het duel met Go Ahead Eagles, vragen over het matchfixingschandaal. Foto ANP

Arme Frank van der Struijk. Omdat hij in de winter van 2010 voor een half jaar verhuurd werd aan Willem II, en zo een aantal maanden in een mogelijk deels corrupt team speelde, komt hij het dichtst bij iets wat naar Ibrahim Kargbo en het afgelopen weekend geopenbaarde matchfixingschandaal ruikt. Plichtmatig werkt hij zich na de overwinning van zijn Willem II op Go Ahead Eagles door de vragen heen over die tijd. Hij zegt dat hij best begrijpt dat zijn oud-ploeggenoot Kargbo het „misschien moeilijk had” – financieel – maar dat „dit nooit de oplossing is”.

De scoop van de Volkskrant houdt de gemoederen bezig in Tilburg. Op basis van verklaringen van drie matchfixers, en bestendigd door talrijke gesprekken met experts en analyse van gokpatronen, bracht de krant zaterdag het nieuws dat voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo in ten minste twee wedstrijden heeft geprobeerd de uitslag te manipuleren: Ajax-uit en Feyenoord-uit in de eerste seizoenshelft van 2009/2010. En dat nog ten minste één speler in het complot betrokken was.

„Ik kwam daarna pas bij Willem II”, zegt Van der Struijk maar weer eens. De rechtsback van Willem II baart nog even opzien wanneer hij zegt dat Kargbo deze zomer nog contact met hem had gezocht via Facebook – kennelijk zocht hij emplooi. „Hij vroeg of ik een balletje op wilde gooien, ik heb het doorgegeven binnen de club.”

Keihard aangepakt

Dat laatste verhaal komt Jurgen Streppel, zowel coach als technisch directeur bij Willem II, niet bekend voor. En Kargbo, geboren in Sierra Leone, is sinds dit weekend persona non grata. „Als dit allemaal waar blijkt te zijn moet het gewoon keihard worden aangepakt.” Maar verder staat Streppel erin zoals vrijwel iedereen bij Willem II: het was ver voor zijn tijd, en zijn spelersgroep en de directie van de club hebben er „nul” betrokkenheid bij. „Alleen de dokter die hier al 120 jaar werkt was er toen ook al”, zegt Streppel.

De tumultueuze week in Tilburg – broeierig ook wegens de kwestie van spelers die woensdag de nieuwjaarsreceptie boycotten uit onvrede over premies – werd gistermiddag afgesloten met een 1-0 zege op Go Ahead Eagles, en daarmee is het gat met de degradatiezone ineens een comfortabele zeven punten. Zo is de grootste zorg in Tilburg nu voor even niet handhaving in de eredivisie, maar het imago van ‘de Koninklijke Willem II’, zoals één van de spandoeken leest.

De ernst van de zaak ontgaat het management van de Tilburgse profclub niet, zegt directeur Berry van Gool, „want dit is een smet op de club, op individuele spelers en op het Nederlands voetbal”. Dat Willem II de primeur lijkt te hebben van het eerste matchfixingschandaal op het hoogste profniveau in Nederland doet de in 2013 aangetreden directeur pijn. „Maar het moet nog wel bewezen worden.”

Bewezen, of gezuiverd

De KNVB heeft naar aanleiding van de berichtgeving aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, Willem II vooralsnog niet. Van Gool: „Natuurlijk is het belangrijk is dat zaken bewezen worden, of gezuiverd. We hebben contact met KNVB gehad, er is een nationaal platform matchfixing, daar zit de expertise. Ik bedoel: wij hebben geen grote interne rechercheafdeling. ”

Supporters maken zich er intussen nauwelijks druk om. „Ja, ik vond het al verdacht dat we in één seizoen zowel bij Ajax als bij Feyenoord verloren”, zegt voorzitter van de supportersvereniging Jan van den Dries met gevoel voor sarcasme. Zelf heeft hij zijn twijfels of duels door één speler gemanipuleerd kunnen worden. „Ik moet het allemaal nog zien, laat het eerst maar bewezen worden. Het is zo lastig om in je eentje het resultaat te beïnvloeden in een teamsport. Fouten worden altijd gemaakt in voetbal, anders blijft het namelijk 0-0.”