Voorlopig geen fusie kankercentra UMC en Antoni van Leeuwenhoek

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam.
Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam. Foto ANP/ Koen Suyk

De voorgenomen fusie van de oncologieafdeling van het UMC in Utrecht en het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AvL) in Amsterdam gaat voorlopig niet door. Dat heeft een woordvoerder van het UMC aan persbureau ANP bevestigd na berichtgeving van RTL Nieuws.

Het is moeilijk gebleken om de structuur van de kankerafdeling van het UMC en het NKI-AvL tot één bedrijfsvoering te maken. De woordvoerder sluit niet uit dat er op termijn wel een fusie komt. Er blijft wel samenwerking tussen de ziekenhuizen.

Van plan tot goedkeuring tot afketsen

In 2011 werd het plan (pdf) voor de fusie naar buiten gebracht. Door de fusie zou volgens de beide ziekenhuizen een van de grootste kankercentra van Nederland ontstaan. Eind 2013 vroegen ze de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om toestemming voor de fusie. Hetzelfde jaar concentreerde het UMC ter voorbereiding al alle kankerzorg uit de verschillende afdelingen in één nieuwe divisie.

In maart vorig jaar werd het plan goedgekeurd. De bedoeling was dat de kankerafdelingen per 1 januari van dit jaar samen zouden gaan, maar dat is dus niet gebeurd.

RTL Nieuws meldt dat er twaalf miljoen euro is uitgegeven aan de voorbereidingen voor de fusie. In totaal zou er 70 miljoen begroot zijn, verdeeld over acht jaar.