Bo&Caro

Van schapenmelker tot dj, pardon, gróóvemaster

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk? Vandaag vanaf Bali, Indonesië.

Wat: Plaatjes draaien bij Karma Beach Bali te Uluwatu, Bali
Wie: Hans Havenaar alias ‘Groovemaster Ha Ha also known as The Dutch Touch’ en medeoprichter van alldayjazz.fm

Hij begon in de tijd dat dj’s nog zeroes in plaats van heroes waren. Lang geleden dus. Van moderne toestanden moet Hans Havenaar (65) dan ook niets hebben. Hij heeft een aversie tegen mobiele telefoons (“Pleur op met dat ding”), tegen grote housefeesten waar iedereen hetzelfde danst, tegen muziek draaien met een laptop (“Kan je ook mee oppleuren”), tegen de term dj (“Dom woord”). En dus is Havenaar geen dj maar groovemaster. ‘Groovemaster Ha Ha, a.k.a The Dutch Touch’, om precies te zijn. Juist.

Riant jaarsalaris

“Hallo cowboys!”, groet Havenaar het Balinese personeel van zijn vaste draaistek Karma Beach Club. Daar zijn ze allemaal dol op ‘Mister Hans’, zo blijkt. Zijn espressootje staat al klaar op de bar. Een kussentje wordt nog snel op zijn kruk gelegd. Iemand komt aanrennen met een asbak. Wil ‘Mister Hans’ misschien een koel handdoekje om zijn gezicht mee te deppen? Cocktail? Havenaar laat het over zich heen komen. Hij heeft weleens baantjes met minder glamour gehad. Eerder werkte hij als tuinman, vrachtwagenchauffeur, glazenwasser en schapenmelker.

“Soms denk ik: ‘dat ik hier voor betááld word joh’”.

Maar dat wordt hij zeker. Door John Spence, ooit de manager van Britse popgroep Culture Club, nu eigenaar van Karma Resorts. En die is óók al dol op hem, dus krijgt hij per gig tweehonderd euro, zo, in het handje. Vier keer per week.

Wat Havenaar zo in één maand verdient is voor de gemiddelde Balinees een meer dan riant jaarsalaris. “Ja bizar hè,” zucht Havenaar. “Ik durf dat de jongens hier ook niet te vertellen…” Schuldbewust friemelt hij aan zijn zilveren armbanden. “Maar goed, ik heb ze wel allemaal een reggae-cd gegeven. Dus.”

Groovemaster Ha Ha a.k.a. ‘Mister Hans’

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

De Russen zijn om

Maar dan: de muziek. Come Together van de Beatles met een sexy junglebeatje eronder, een reggae-versie van Pharrell’s Happy, een beachy Here Comes the Sun van Nina Simone. Zelfs de Russen deinen ontspannen mee.

Na drie uurtjes zit het er weer op. Havenaar leunt achterover in de taxi terug naar huis. Het was een goede middag. Aan de Russen heeft hij nog een paar cd’s kunnen verkopen. “Kan ik vanavond weer uit eten.”