Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Negen doden bij gevechten in Jemen - nu wapenstilstand

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn bij zware gevechten tussen het leger en shi’itische Hoethi-rebellen negen doden gevallen, meldt persbureau AFP. Momenteel is een wapenstilstand van kracht.

Een voertuig van de presidentiële beschermingstroepen bij het huis van de president in Sanaa.
Een voertuig van de presidentiële beschermingstroepen bij het huis van de president in Sanaa. Reuters / Mohamed al-Sayaghi

In de Jemenitische hoofdstad Sanaa zijn bij zware gevechten tussen het leger en shi’itische Hoethi-rebellen negen doden gevallen, meldt persbureau AFP. Momenteel is een wapenstilstand van kracht.

Eerdere berichten spraken over twee doden. Het bestand zou volgens het staatspersbureau zijn bereikt tijdens een ontmoeting tussen afgevaardigden van de regering en de shi’itische milities. Bewoners zeggen tegen persbureau Reuters dat de zware gevechten inderdaad lijken te zijn afgenomen.

‘Zwaar geweervuur bij paleis’

Een leider van de shi’ische militie Ansaruallah schreef eerder op zijn Facebookaccount dat zijn rebellen de controle hebben over de strategische heuvel bij het presidentiële paleis in Sanaa.

Daarvoor namen de rebellen al gebouwen van de staatsmedia in. Een regeringsfunctionaris sprak van een “stap richting een coup”. Vooral bij het presidentieel paleis werd gevochten: volgens getuigen klonk er zwaar geweervuur. Sommige bewoners zijn hun huizen ontvlucht.

Activist Hisham Al-Omeisy op Twitter:

Twitter avatar omeisy Hisham Al-Omeisy Oh God! There are bodies on street, not too many, but still…
حسبي الله عليك يا عبده هادي
Hadi could’ve stopped Houthis in Amran #Yemen
Twitter avatar omeisy Hisham Al-Omeisy Friends living in Nahdayen area in Sana’a #Yemen say all hell broke loose. Pic via @hamzaalkamaly http://t.co/2EnDECL5Ul

De gevechten zijn een grote uitdaging voor de regering van president Abded Rabbo Mansour Hadi. In september namen de Hoethi’s grote delen van het land in. Velen geloven dat de afgezette president Ali Abdullah Saleh achter de opmars van de Hoethi’s zit.