Terugkijken: waarom schrijft Guus Kuijer de reeks ‘de Bijbel voor ongelovigen’?

Schrijver Guus Kuijer sprak gisteren in het VPRO-programma Brands met Boeken met journalist Wim Brands over het succes van de reeks ‘De Bijbel voor ongelovigen’. De eerste Duitse vertaling is al verschenen. En een New Yorkse uitgever heeft inmiddels de eerste drie delen gekocht.

Wim Brands (l.) met Guus Kuijer.
Wim Brands (l.) met Guus Kuijer. Screenshot Brands met Boeken

Schrijver Guus Kuijer sprak gisteren in het VPRO-programma Brands met Boeken met journalist Wim Brands over het succes van de reeks ‘De Bijbel voor ongelovigen’. De eerste Duitse vertaling is al verschenen. En een New Yorkse uitgever heeft inmiddels de eerste drie delen gekocht.

Kuijer, in 2012 de eerste Nederlandse winnaar van ‘de Nobelprijs voor de Kinderliteratuur’, begon drie jaar geleden aan zijn hervertelling van het Oude Testament. Hij werkt er dagelijks aan van 7:00 tot 12:00. Drie boeken zijn reeds verschenen. Met het tweede en derde deel haalde Kuijer de longlist van de AKO Literatuurprijs. Met deel twee de shortlist. De reeks moet uiteindelijk uit vijf delen gaan bestaan.

Bijbelkennis

Kuijer, 72 jaar oud, is met het project begonnen omdat hij mensen Bijbelkennis wil bijbrengen:

“Bijbelkennis is zwaar teruggelopen. En ik zou het jammer vinden als niemand meer weet wie Koning David is. Ik hoop dat mensen zullen denken dat die Bijbel wel interessant voor ze is. Dat is mijn voornaamste motief”

Het is nooit zijn intentie geweest om het hele Bijbelgedeelte, bestaand uit 39 boeken, voor zijn reeks te gebruiken:

“Alles wat ik saai vind haal ik eruit.”

Werkt de video niet? U kunt deze aflevering ook terugkijken op uitzendinggemist.

Kerstmis

Kuijer was als kind al geboeid door de Bijbel:

“Op de basisschool begonnen we vroeger elke dag met een Bijbelverhaal. Na het gebed vertelde de juf of meester gedurende 15 à 20 minuten een verhaal. Ik ging toen ook al naar de kerk. Een preek vond ik altijd ontzettend saai, maar de verhalen heel boeiend.”

Het Oude Testament heeft altijd zijn voorkeur gehad, zegt Kuijer:

“Kijk het was zo, vroeger begonnen ze op school in september gewoon bij Adam en Eva. En dan denk ik dat ze tegen Kerstmis, ergens bij Moses in de woestijn waren. Maar dan werd het plotseling onderbroken, want de hele Jezus kwam eraan. En dan lazen we het Nieuwe Testament. Dat vond ik jammer. Ik heb het Oude Testament altijd mooier gevonden.”

De knappe verteltechniek van zijn vroegere basisschoolleraren zegt Kuijer in zijn boeken te willen evenaren.