Wapenclub VS speelt aanslag Charlie na

„Ik ben nog steeds dood, maar deed het beter dan ik had verwacht”, zei wapenbezitter Parks Matthew na afloop. De Texaan deed met bijna dertig andere Amerikanen afgelopen week mee aan een serie simulaties van de aanval op Charlie Hebdo in Parijs. Zo wilde de Texaanse groep The Truth About Guns bewijzen dat er geen twaalf doden zouden zijn gevallen als de Charlie Hebdo-redacteuren gewapend waren geweest.

De groep had de redactieruimte van het tijdschrift zo goed mogelijk nagebouwd bij een indoor schietbaan in de stad Plano ‘gespecialiseerd in schiettraining voor burgers’. Twee gewapende mannen stortten zich telkens naar binnen en bekogelden de vrijwilligers met verf. Deze ‘schoten’ terug, maar waren steeds te laat, zelfs al wisten ze – anders dan de Charlieredacteuren – dat er een aanval kwam. Slechts twee keer lukte het de vrijwilligers een van de overvallers uit te schakelen.

De wapengroep ziet in dit resultaat vooralsnog geen aanleiding de zegeningen van wapenbezit te betwijfelen. De simulatie leverde „onvoldoende bewijs” en „we hebben eerder bewezen dat gewapende burgers wél 100 procent effectief kunnen zijn”, schrijft woordvoerder Nick Leghorn op de site.

Overigens lukte het één vrijwilligster de simulatie te ‘overleven’.

Zij rende weg.