Syriëganger met dood bedreigd

Een Nederlandse Syriëganger en zijn gezin claimen afgelopen week met de dood te zijn bedreigd. Het AD publiceerde gisteren een dreigbrief - geschreven in Comic Sans - op de website. Daarin staat dat de man een kleine week de tijd heeft om op te rotten’, anders zou hij een ‘koppie kleiner’ worden gemaakt. De briefschrijver dreigt ook het huis van het gezin op te blazen, ‘dan ben niet alleen jij, maar ook je vriendinnetje en kinderen de dupe’. Bronnen bevestigen tegenover de NOS dat de brief gericht is aan Jordi de J., een 21-jarige bekeerling die in 2013 enkele maanden in Syrië was. De J. zegt dat hij humanitaire hulp wilde verlenen, maar het OM verdenkt hem van lidmaatschap van een terreurorganisatie. De J. is voorwaardelijk vrij. Aanleiding voor de bedreiging lijkt de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. ‘We weten wat je van plan bent, net als wat jou vriendjes in Parijs hebben aangericht’, zo staat (inclusief spelfouten) in de brief, die volgens het AD woensdag werd bezorgd bij de woning van de man in de Haagse Schilderswijk. Hij is ondertekend met ‘het comitee van mensen die jou soort weg willen hebben uit Nederland, en uit deze wereld’. De briefschrijver lijkt goed op de hoogte te zijn van de leefsituatie van de man. ‘We weten precies waar en waneer je naar de reclassering gaat, en we weten ook wanneer je naar de moskee gaat of naar je moeder. We zeggen alvast dat je niet hoeft op te passen, want we krijgen je sowieso eerdaags’, zo valt te lezen. De man zegt tegen het AD de brief niet heel serieus te nemen. „Maar mijn moeder, mijn vrouw en mijn advocaat wel.” Hij heeft aangifte gedaan bij de politie van bedreiging met de dood.