Rare lichaamstaal, met de kennis van nu

Matchfixing heeft met terugwerkende kracht zijn intrede gedaan in de eredivisie. „Het moet eerst maar eens bewezen worden”, vinden ze bij Willem II.

Arme Frank van der Struijk. Omdat de verdediger in de winter van 2010 voor een half jaar verhuurd werd aan Willem II, en zo een aantal maanden in een mogelijk deels corrupt team speelde, komt hij het dichtst bij iets wat naar Ibrahim Kargbo en het afgelopen weekend geopenbaarde matchfixingschandaal ruikt.

Plichtmatig werkt Van der Struijk zich na de 1-0 overwinning van zijn Willem II op Go Ahead Eagles door de vragen over die tijd. Hij zegt best te begrijpen dat zijn oud-ploeggenoot Kargbo het „misschien moeilijk had” – financieel – maar dat „dit nooit de oplossing kan zijn”.

De scoop van de Volkskrant houdt de gemoederen bezig in Tilburg. Op basis van verklaringen van drie matchfixers, bestendigd door talrijke gesprekken met experts en analyse van gokpatronen, bracht de krant zaterdag het nieuws dat voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo in ten minste twee wedstrijden heeft geprobeerd de uitslag te manipuleren: Ajax-uit en Feyenoord-uit in de eerste seizoenshelft van 2009/2010. En dat nog ten minste één speler in het complot betrokken was.

„Ik kwam daarna pas bij Willem II”, zegt Van der Struijk maar weer eens. Hij baart even opzien met de mededeling dat Kargbo afgelopen zomer nog contact met hem had gezocht via Facebook – kennelijk zocht hij emplooi. „Hij vroeg of ik een balletje op wilde gooien, ik heb het doorgegeven binnen de club.”

Dat laatste verhaal komt Jurgen Streppel, zowel coach als technisch-directeur bij Willem II, niet bekend voor. En Kargbo, geboren in Sierra Leone, is sinds dit weekend persona non grata. „Als dit allemaal waar blijkt te zijn moet het gewoon keihard worden aangepakt.” Maar verder staat Streppel erin zoals vrijwel iedereen bij Willem II: het was ver voor zijn tijd, en zijn spelersgroep en de directie van de club hebben er „nul” betrokkenheid bij. „Alleen de dokter die hier al 120 jaar werkt was er toen ook al”, zegt Streppel.

De tumultueuze week in Tilburg – broeierig ook omdat spelers afgelopen woensdag de nieuwjaarsreceptie boycotten uit onvrede over premies – werd gistermiddag afgesloten met een zege op Go Ahead Eagles. Daarmee bedraagt het gat met de degradatiezone ineens een comfortabele zeven punten.

Smet op de club

De grootste zorg in Tilburg is nu echter voor even niet handhaving in de eredivisie, maar het imago van ‘de Koninklijke Willem II’, zoals op één van de spandoeken in het stadion staat. De ernst van de zaak ontgaat het management niet, zegt directeur Berry van Gool, „want dit is een smet op de club, op individuele spelers en op het Nederlands voetbal”.

Dat Willem II de primeur lijkt te hebben van het eerste matchfixingschandaal op het hoogste profniveau in Nederland doet de in 2013 aangetreden directeur pijn. „Maar het moet allemaal nog wel bewezen worden. Voor ons is het vooral belangrijk de nasleep de komende weken goed te managen. Je ziet gisteren al op tv: iedereen die in dat team speelde, daar hangt nu een zweempje omheen. Daar moeten we wel voorzichtig mee zijn.”

De KNVB heeft naar aanleiding van de berichtgeving aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, Willem II vooralsnog niet. Van Gool: „Natuurlijk is het belangrijk is dat zaken bewezen worden, of gezuiverd. We hebben contact met KNVB gehad, er is een nationaal platform matchfixing, daar zit de expertise. Ik bedoel: wij hebben geen grote interne rechercheafdeling. Wij sluiten ons aan bij de instanties.”

Supporters maken zich intussen nauwelijks druk. „Ja, ik vond het al verdacht dat we in één seizoen zowel bij Ajax als bij Feyenoord verloren”, zegt voorzitter van officiële supportersvereniging Jan van den Dries met gevoel voor sarcasme. Zelf heeft hij zijn twijfels of wedstrijden door één speler gemanipuleerd kunnen worden. „Ik moet het allemaal nog zien, laat het eerst maar eens bewezen worden. Het is zo lastig om in je eentje het resultaat te beïnvloeden in een teamsport. Fouten worden altijd gemaakt in voetbal, anders blijft het namelijk 0-0.”

Hoe lastig het is, blijkt wel uit de uitslag van de wedstrijd uit tegen Feyenoord – slechts 1-0 voor de Rotterdamse club, waar volgens de Volkskrant een nederlaag van twee goals was geëist door Kargbo’s fixers. Mario Been, destijds coach van Feyenoord, zag bij het opnieuw bestuderen van de beelden van die wedstrijd dat Kargbo’s „lichaamstaal gewoon niet goed is”, zei hij bij Fox. Zo kreeg spits Roy Makaay vlak voor tijd een reuzenkans op 2-0.

Risicospeler

Met de wijsheid van nu is alles te verklaren. Kargbo blijkt een ‘risicospeler’te zijn. Extra oppassen voortaan met het aantrekken van spelers? Van Gool prijst zich gelukkig met zijn huidige selectie „met goede, normale jongens”. Maar „de hele maatschappij kan voorbijkomen in voetbal: in ieders omgeving zitten mensen met alchoholproblemen, gokverslaving. En met geldproblemen.”