Pegida zal zich niet de mond laten snoeren

In heel Dresden mag vandaag niet worden gedemonstreerd.

De anti-islamitische burgerbeweging Pegida wil de komende dagen een dialoog aangaan met vertegenwoordigers van politieke partijen en werkt aan een „nieuw veiligheidsconcept”. Dat zeiden de organisatoren van Pegida vanmorgen naar aanleiding van het verbod vandaag van de politie in Dresden van de wekelijkse manifestatie wegens terreurdreiging. De dreiging zou gericht zijn tegen initiatiefnemer Lutz Bachmann. Vandaag geldt in de stad een algeheel demonstratieverbod. Dus ook de gebruikelijke demonstratie van de tegenstanders van Pegida mag niet doorgaan.

Buitenlandse inlichtingendiensten zouden volgens berichten in de media gewaarschuwd hebben voor een aanslag. Ook waren er oproepen op internet organisator Lutz Bachmann om het leven te brengen. Na de aanslagen in Parijs interpreteren de autoriteiten deze signalen zo serieus dat het grondwettelijke recht op verzameling tijdelijk is opgeschort in Dresden, aldus Duitse media. In andere steden zouden vanavond geplande demonstraties voor en tegen de komst van migranten en de „islamisering” van Duitsland gewoon doorgaan.

Gisteren lieten de organisatoren van Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes) op hun Facebook-pagina weten dat zij zelf besloten hadden de wekelijkse demonstratie vandaag niet te laten doorgaan. Later volgde een algeheel demonstratieverbod om veiligheidsredenen van de lokale autoriteiten in Dresden. Daarop liet Pegida weten dat zij zich niet laten verbieden.

De organisatie, die sinds oktober twaalf maal een toenemend aantal demonstranten op been heeft gebracht, heeft er toe opgeroepen, vanavond de nationale driekleur uit te hangen en kaarsen voor het raam te zetten. Automobilisten is verzocht om half zeven vanavond te claxoneren.

Gevestigde politieke partijen hebben de beweging afgekeurd als nationalistisch en vijandig tegen buitenlanders. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) heeft in haar nieuwjaarstoespraak burgers opgeroepen niet mee te lopen met de wekelijkse ‘avondwandelingen’ in Dresden.

Die „cardiologische langeafstandsdiagnose” werd gisteravond afgekeurd door de Frank Richter, destijds een prominente mensenrechtenactivist tegen het DDR-regime. Richter, die nu directeur is van het Centrum voor Politieke Vorming in Dresden, zei in een talkshow dat Merkel niet begrepen heeft wat er leeft.

Op de manifestatie van vandaag zou een van de sprekers de Nederlander ‘Ed Utrecht’ zijn. Hij geniet na eerdere optredens een zekere cultstatus onder Pegida-aanhangers. Mogelijk zou hij een boodschap voorlezen van de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders. Deze twitterde drie dagen geleden: „Net boodschap geschreven voor Pegida. Wordt maandag voorgelezen in Dresden.” Nadat de manifestatie was verboden twitterde Wilders: „Triest. Maar het volk zal winnen.”

De Süddeutsche Zeitung schreef vanochtend dat een aanslag met mogelijk vele slachtoffer in Dresden inderdaad een nachtmerriescenario zou zijn. „Toch blijft het demonstratieverbod een ongewone en tamelijk radicale stap. [...] Demonstraties niet door te laten gaan [...] is op de langere termijn geen oplossing.”