Op de foto met Miss Israël? Dat nemen ze in Libanon hoog op

Wereldvrede, dat is wat het stereotype deelnemer aan een missverkiezing antwoordt op de vraag wat ze het liefst wil. Des te ironischer is het dat er nu diplomatieke commotie is ontstaan vanwege een selfie die Miss Israël in de aanloop naar de Miss Universe-verkiezing nam met daarop ook Miss Libanon.

Wereldvrede, dat is wat het stereotype van een deelnemer aan een missverkiezing antwoordt op de vraag wat ze het liefst wil. Des te ironischer is het dat er nu diplomatieke commotie is ontstaan vanwege een selfie die Miss Israël in de aanloop naar de Miss Universe-verkiezing nam met daarop ook Miss Libanon. Er is zelfs een formeel onderzoek gestart naar het incident.

Een week geleden zette Doron Matalon, de Israëlische deelnemer aan de grote missverkiezing in de Amerikaanse stad Miami, een foto online waarop ze te zien is met - van links naar rechts - Miss Libanon, Miss Slovenië en Miss Japan.

Pas dit weekend ontstond er commotie over de foto. Heulen met de vijand, werd in Libanon geroepen volgens persbureau Reuters. Op Twitter was ‘twee woorden voor Miss Libanon’ trending topic, schrijft de Engelstalige Libanese krant The Daily Star. Want technisch gezien zijn Libanon en Israël nog in oorlog met elkaar. Rond de grens is het sinds het einde van het conflict tussen beide landen in 2006 relatief rustig gebleven, maar dikke vrienden zijn de twee landen allerminst. Libanezen kunnen een gevangenisstraf krijgen als ze naar Israël afreizen, zelfs als ze naar iemand in het land bellen. Alle Israëlische producten zijn verboden in Libanon.

Op sociale media werd gezegd dat Saly Greige, Miss Libanon, haar nationale titel zou moeten inleveren vanwege het incident. Dat gebeurde al eens daadwerkelijk voor een soortgelijk relletje: in 1993 kreeg Miss Libanon Ghada Turk veel kritiek na te hebben geposeerd met Miss Israël. Volgens The Daily Star verloor ze haar titel. Mogelijk geschrokken van de commotie die door de foto is ontstaan, heeft Greige zich via haar Facebookpagina verdedigd: ik deed het niet uit mezelf, Miss Israel probeerde mij bewust op de foto te krijgen.

“De waarheid achter de foto: vanaf het begin heb ik geprobeerd om elke foto of elke communicatie met Miss Israël te vermijden (die meerdere keren probeerde om met me op de foto te gaan). Ik poseerde voor een foto met Miss Japan en Miss Slovenië en opeens was daar Miss Israël, die een selfie nam en die op de sociale media plaatste.”

Het is meteen de reden waarom de Libanese minister van toerisme vandaag zei dat er een formeel onderzoek naar het incident zou komen. Er wordt onderzocht of er inderdaad kwade bedoelingen achter de foto zaten.

Een interviewtje met Miss Israël van vorige week:

‘Verbaast me niet’

Het verschil in reactie tussen Greige en haar Israëlische concurrente Matalon is groot. Matalon liet via haar Instagram-profiel weten simpelweg verdrietig te zijn over de reacties op de foto:

“Het verbaast me niet, maar maakt me nog steeds wel verdrietig. Het is jammer dat de vijandigheid niet even achterwege gelaten kan worden, al is het maar voor drie weken van een ervaring die je maar één keer meemaakt waarbij we meisjes van over de hele wereld ontmoeten, ook van het buurland.”

In Israël wordt er volgens onze correspondent Derk Walters ook weinig aandacht aan besteed, vergeleken met wat binnenkomt uit Libanon:

“Hier wordt het voor zover ik heb meegekregen gezien als niet meer dan een opmerkelijk iets vanuit de entertainmentwereld. Er verschenen geen serieuze commentaren in de media. En je hebt hier wel joodse hardliners die normaal over dit soort dingen wel iets te zeggen hebben.”

Hij kan zich voorstellen dat er wellicht wat heftiger op gereageerd wordt naar aanleiding van de Israëlische aanval in Syrië gisteren, waarbij vijf leden van de Libanese beweging Hezbollah werden gedood.