Om 00.30 uur klinkt één doffe knal van vijf vuurpelotons

Indonesië executeerde gistermorgen op twee locaties zes drugsveroordeelden die volgens president Widodo „de toekomst van het land ruïneerden”.

Foto boven: Door de politie begeleide ambulances arriveren op het vasteland, met de lichamen van vijf geëxecuteerde gevangenen onder wie Nederlander Ang Kiem Soei. Foto linksonder:Beveiligingsinstructies voorafgaand aan de executies.
Foto boven: Door de politie begeleide ambulances arriveren op het vasteland, met de lichamen van vijf geëxecuteerde gevangenen onder wie Nederlander Ang Kiem Soei. Foto linksonder:Beveiligingsinstructies voorafgaand aan de executies. Foto’s EPA, ANP

Zondagochtend om dertig minuten na middernacht klonk één doffe knal in de haven van Cilacap. Er was niets te zien. Nog steeds wierp alleen een zoeklicht vanaf Nusa Kambangan een dunne streep licht als een kaars over de nauwe waterweg die het gevangeniseiland van Java scheidt. Nog steeds waren de steile heuvels net iets dieper zwart dan de regenlucht. Nog steeds floot een vogeltje en babbelden toeschouwers, alsof er niets gebeurd was.

Wat klonk als één knal was in werkelijkheid een gelijktijdig salvo van vijf vuurpelotons van twaalf schutters in een veld. En in die ene seconde doodden zij Namaona Denis (48) uit Malawi, Daniel Enemuo uit Nigeria (38), Rani Andriani (38) uit Indonesië Marco Cardoso (53) uit Brazilië en de 62-jarige Ang Kiem Soei uit Nederland. In een andere gevangenis elders op Java werd de Vietnamese Tran Thi Bich Hanh (37) gefusilleerd.

Opeens was alles anders. Angs vier kinderen en vrouw – aanwezig op het eiland – verloren hun vader en man. Jarenlange inspanningen van advocaten, diplomaten van Buitenlandse Zaken, koning Willem-Alexander, premier Mark Rutte en minister Bert Koenders bleken vergeefs geweest. En Indonesië was verlost, volgens de rechters die hem veroordeelden in een omstreden vonnis, van een raja narkoba oftewel drugskoning die twee van de grootste xtc-fabrieken van Azië bestierde en met drugs – in de woorden van president Joko Widodo – „de toekomt van Indonesië ruïneerde”.

Een laatste onderhoud circa negen uur voor de voltrekking van de Nederlandse ambassade met de Indonesische vicepresident Jusuf Kalla – gezien als een van de machtigste en politiek handigste mensen van het land – haalde niets uit. Net als eerdere telefoontjes van Rutte en Willem-Alexander met president Joko Widodo.

Protocol executie

In de haven van Cilacap werd het ‘protocol executie’ in stevig tempo afgewerkt. Politiemannen bewaakten de poort nog strenger dan ze altijd al doen, mitrailleurs over hun schouder. Hoge officieren inspecteerden hun manschappen, hun koperen hemdsknopen opgepoetst, hun kaplaarzen glanzend. Sommigen paradeerden zo zelfverzekerd en langzaam langs de televisiecamera’s dat ze trots leken een radertje te zijn in het geheel.

Na de politiemannen kwamen de vijf ambulances, de leden van de vuurpelotons, de identificatieteams en de geestelijken die in de laatste uren bijstand verleenden. Politiecadetten brachten piepschuim bakjes nasi goreng naar binnen voor de manschappen op het gevangeniseiland.

Familie had overdag afscheid mogen nemen. Een dochter van Ang arriveerde pas in de loop van de middag in Cilacap, een afgelegen Javaans stadje op vijf uur rijden van een internationaal vliegveld. Na zonsondergang moest het eiland ‘schoon' zijn. Behalve de gedetineerden die altijd op het gevangeniseiland – gesticht door de Nederlandse kolonisator – vastzitten, moest ieder die niet met de executie te maken had, eraf zijn.

Een kwartier voor middernacht klinkt zacht geroffel vanaf het eiland. Oefenschoten, vermoedt een buurtbewoner in de haven. De inwoners van Cilacap weten hoe een executie gaat, of ze doen tenminste alsof.

Drie kwartier later wordt er zeker met scherp geschoten.

Stoet ambulances

De teams van de forensische identificatiedienst waren daarna drie uur bezig om de lijken van de vijf geëxecuteerden toonbaar te maken, terwijl de familie wachtte. Na de executie versperden zwaarbewapende Indonesische paramilitairen een Nederlandse delegatie de weg op het gevangeniseiland naar de executieplek. Daardoor duurde het uren voordat de delegatie officieel kon vaststellen dat Ang was doodgeschoten. Zo wist de wereld al dat er een Nederlander geëxecuteerd was, maar kon de Nederlandse regering de afkeer, woede en maatregelen ruim drie uur niet uitspreken.

De stoet ambulances kwam om kwart voor vier ’s ochtends aan in het haventje van Cilacap op een schip van het Indonesische ministerie van Justitie en Mensenrechten. Huilende en krijsende familieleden begeleidden de lichamen naar het crematorium. In ambulance ‘B’ lag het lijk van Ang Kiem Soei. Toen de ambulance aankwam bij het crematorium was het al licht.